Že poznate pravi pomen defibrilatorja?

Po mnogih javnih mestih že opažamo izstopajoče rumene omarice, v katerih je nameščen defibrilator. Ta naprava je izredno koristna in zelo dobrodošlo je, da jih imamo v bližini na javnih mestih. A za uspešno uporabo je pomembno tudi to, da poznamo njihov namen in pomen. Razlikujemo že med različnimi vrstami defibrilatorjev, pri uporabi pa se srečamo še z nekaterimi drugimi premisleki.

Defibrilator AED Slovenija ponuja na mnogih javnih mestih

Pri nas najdemo več tisoč defibrilatorjev, ki so namenjeni javni rabi. To so defibrilatorji AED, Slovenija pa ima seveda tudi druge vrste defibrilatorjev, ki se recimo uporabljajo v medicini. Na javnih mestih se torej srečamo s prilagojenimi napravami, ki so narejene prav za to, da jih uporabljajo laiki.

AED pomeni avtomatski eksterni defibrilator. Gre torej za napravo, ki deluje v veliki meri samodejno, uporablja pa se eksterno, torej ni treba posegati v telo osebe, ki jo z defibrilatorjem rešujemo. Takšne naprave so zato zelo praktične, uporaba je intuitivna, pri tem pa nam pri vsakem koraku pomaga tudi sam aparat, ki podaja točna navodila z zvočnimi ukazi. Seveda ima za AED Slovenija tudi tečaje, ki se jih splača obiskati, da smo bolj samozavestni pri morebitni uporabi defibrilatorja.

Srečamo se sicer z različnimi modeli defibrilatorjev, ki lahko imajo nekatere razlike pri delovanju. Bodo pa z vidika rokovanja z opremo vedno imeli enak postopek, ki je predpisan z veljavnimi standardi. Prav tako za AED Slovenija zahteva slovenska navodila, ki se podajajo tudi glasovno. Tako ni bojazni po tem, da morda naprave ne bi znali uporabljati. Ravno s tem naslovimo glavni problem, ki se pojavlja pri defibrilatorjih – ljudje morda niti ne vedo, da pride defibrilator v poštev, pa tudi sicer so zadržani pri uporabi, ker z njim nimajo izkušenj. Tako je pozitivno, da za AED Slovenija ponuja vedno več javno dostopnih naprav, pa tudi tečaje in izobraževanja. Seveda pa se lahko enostavno tudi sami pozanimamo, kako defibrilator deluje.Defibrialator AED

Kako defibrilator deluje?

Delovanje naprave je na prvi pogled povsem preprosto, saj je defibrilator zasnovan tako, da uporabniku delo kar se da olajša. Če pa se poglobimo v mehanizme delovanja, lahko predstavimo tudi nekoliko bolj kompleksno drobovje takšne opreme.

Z vidika uporabnika gre enostavno za napravo, ki odmeri električni šok v primeru srčnega zastoja. Z električnim impulzom lahko povrnemo normalno bitje srca v takšnem primeru, s tem pa bolniku rešimo življenje in preprečimo hujše posledice, ki jih imajo težave s srcem. Defibrilator ima torej v takšnem primeru le eno pomembno nalogo, da z električnim šokom spodbudi normalno delovanje srca.

V praksi nam AED ponuja še druge funkcije, ki jih bomo veseli pri oživljanju bolnika z zastojem srca. Defibrilator pomaga tudi pri drugih postopkih oživljanja, ki jih je v vsakem primeru priporočljivo izvajati skladno z drugimi prizadevanji. Tudi pri uporabi same naprave imamo na voljo pomoč v obliki zvočnih navodil v slovenščini, postopek pa je tudi nazorno prikazan po korakih.

Običajno so za zastoj srca simptomi očitni in jih lahko hitro prepoznamo. A tudi če teh znakov ne poznamo, lahko brez skrbi uporabimo defibrilator – delovanje te naprave namreč upravljajo senzorji, ki prepoznajo nenormalno bitje srca. Elektrode namestimo na prsni koš ponesrečenca, tako lahko začne naprava že sprejemati odčitek srčnega ritma in krvnega pretoka. Električnega impulza ne moremo sprostiti, dokler defibrilator ne prepozna znakov srčnega zastoja. To pomeni, da bolniku ne moremo škodovati, tudi če se lotimo oživljanja z defibrilatorjem v primeru, da ne gre za srčni zastoj. 

Kdaj se uporablja defibrilator za srce?

Defibrilator uporabljamo v primeru srčnega zastoja. Pametno je torej poznati znake zastoja srca in jih hitro prepoznati v praksi. A prav tako je smiselno pričeti z uporabo defibrilatorja tudi v primeru, da nismo prepričani, da gre za zastoj srca – če imamo opravka s ponesrečencem, ki je nezavesten in ne diha, je uporaba defibrilatorja en izmed priporočljivih postopkov oživljanja.

Srčni zastoj je dokaj pogosta težava, ki se pojavi zaradi različnih vzrokov. Po celi državi doleti več oseb dnevno, torej je še kako dobrodošlo, da imamo v bližini defibrilator za srce. Do zastoja srca lahko pride iz različnih razlogov, tudi v primeru kakšnih bolezni in težav s srcem in ožiljem. Med pogostimi vzroki za srčni zastoj je recimo srčna kap, ki je lahko povod za zastoj, ni pa to ista stvar. V primeru kapi pride do odmiranja srčnih tkiv zaradi omejene prekrvavitve, to se kaže z močno bolečino in drugimi jasnimi simptomi. Zastoj srca pa označuje nepravilno delovanje srca, ki zaradi neuravnovešenega utripa ne more črpati krvi in oskrbovati telesa s kisikom in hranili. Vodi v nezavest in neodzivnost, takrat uporabimo defibrilator za srce. 

Do srčnega zastoja lahko pride v različnih okoliščinah, ne moremo ga povsem predvideti in lahko nas preseneti. Ravno zato se defibrilator za srce pogosto namesti na javna mesta, kjer je več ljudi in je tudi tveganje za takšne pripetljaje veliko večje. Defibrilator je pametno namestiti na enostavno dostopno in opazno površino, kjer bo na voljo za javno uporabo. Napravo lahko kupi vsak, naročimo jo lahko kar preko spleta na https://defibrilator.si/aed.html. Tako ustvarimo kar najboljše pogoje za posredovanje v primeru srčnega zastoja.

Defibrilator za srce je treba uporabiti pravočasno

Dodaten razlog za namestitev defibrilatorjev na javna mesta je ta, da imamo možnost hitrega posredovanja, saj vsaka sekunda šteje. Že po minuti ali dveh se možnost za preživetje znatno zniža, po desetih minutah brez oživljanja je smrt praktično gotova. Poleg tega telo ne more preživeti več minut brez oskrbe s krvjo, ne da bi s tem nastale hude posledice, zato je treba defibrilator za srce uporabiti čim prej, da preprečimo tudi takšne težave. Vse to so tudi razlogi za nakup defibrilatorja. Defibrilator za srce je naprava, ki rešuje življenja, zato jo je pametno namestiti na javna mesta. Pomislek bo morda le cena.

Za defibrilator cena pogosto odvrne od nakupa

Običajno za defibrilator ne dobimo kakšnih zunanjih sredstev, vsak kupec mora napravo financirati sam. Kakšna bo za defibrilator cena? Strošek je lahko kar visok, sploh za posameznike. Odšteti bo treba vsaj kakšnih tisoč evrov, z dodatno opremo še dosti več. Zato se za nakup posamezniki ne odločajo, med kupci so podjetja in organizacije, ki lahko zberejo sredstva. 

Pogosto se za nakup odloči občina, ki želi ponuditi nujno medicinsko opremo svojim občanom. V tem primeru za defibrilator cena ni tak problem, saj se lahko financira iz občinskih sredstev. Prav tako ima občina možnost namestiti naprave na javno mesto, kar za posameznike morda ne velja. Podjetja lahko kupijo defibrilator za svoje zaposlene, lahko pa seveda tudi za javno uporabo. Pogosto so med kupci tudi kakšna društva, ki lahko dobijo sredstva z zbiranjem denarja, recimo s kakšnimi prostovoljnimi prispevki in dobrodelnimi akcijami ali pa s članarinami, tako se za defibrilator cena lahko hitro pokrije. Predvsem na podeželju so za defibrilatorje pogosto zadolženi gasilci imamo pa tudi druge kupce, ki ponudijo napravo v javno rabo.

aed

Koliko stane defibrilator?

Točna cena je odvisna od različnih faktorjev. Odločamo se recimo tudi med različnimi modeli, kar lahko naredi veliko razliko pri ceni. Osnovni defibrilatorji stanejo ponekod tudi manj kot tisoč evrov, dražje naprave pa presegajo dva tisočaka. Poleg tega za defibrilator cena še ne vključuje dodatne opreme, tako da moramo prišteti še nekaj naknadnih stroškov. Okvirna končna cena je torej med 2000 in 3000 evri, odvisno od tega, za kakšno ponudbo se odločimo. Pogosto ob nakupu izkoristimo še dodatno ponudbo, tako da za defibrilator cena morda vključuje še marsikaj drugega, ne le same naprave. Veliko je odvisno od ponudbe posameznih trgovcev.

Kdo defibrilator prodaja?

Najlažje bo najti kar na spletu, kjer imamo dostop do različnih trgovcev s tovrstno opremo. Defibrilator prodaja veliko trgovcev, ki oblikujejo dobre ponudbe za svoje kupce. Pogosto so te ponudbe zelo prilagodljive, saj le redko potrebujemo le sam defibrilator. Splača se torej oddati povpraševanje na Defibrilator.si, kjer lahko dobimo prilagojeno ponudbo za vsakega kupca.

Tako nam za defibrilator prodaja ponuja dobre možnosti, da se opremimo s tisto opremo, ki jo dejansko potrebujemo. Kaj to vključuje? Ponudbe so raznolike, a gotovo dobro pokriva potrebe raznovrstnih kupcev.

Kaj za defibrilator prodaja sploh vključuje?

O ponudbi se moramo pravočasno pozanimati, da se ne opečemo pri nakupu drage naprave brez nujnih dodatkov. Pomislimo recimo na to, kam in kako bomo defibrilator namestili. Potrebujemo omarico in opremo za montažo, pa tudi nekaj dodatkov za primerno označevanje lokacije defibrilatorja. Če defibrilator prodaja ugledno podjetje z dobro ponudbo, lahko dobimo na istem mestu tudi možnost strokovne montaže. Tako bo tudi cena ugodnejša oziroma za svoj denar dejansko dobimo vse, kar potrebujemo.

Na dolgi rok moramo upoštevati še vzdrževanje in potrošni material. Tudi to lahko priskrbi trgovec, ki defibrilator prodaja. Napravo je treba po vsaki uporabi pregledati in zamenjati elektrode, tudi baterija je lahko izpraznjena. Baterijo in elektrode sicer menjamo na določen interval, tudi če naprava medtem ni bila v uporabi. Bo pa takšno vzdrževanje potrebno le na nekaj let. Vse to lahko opravi podjetje, ki defibrilator prodaja, najbolje bo, da se o teh možnostih pozanimamo že ob nakupu.

Pomislimo pa še na možnost usposabljanja za uporabo defibrilatorjem. Tudi to lahko dobimo v ponudbi, če izberemo uglednega trgovca, ki defibrilator prodaja in na istem mestu nudi še široko dodatno ponudbo. 

AED-naslovna

Pogoji poslovanja
envelope