Zakaj je toplotna črpalka za sanitarno vodo najbolj smotrna izbira?

Ogrevanje predstavlja velik delež stroškov v proračunu gospodinjstva. Preko zime porabimo veliko denarja za ogrevanje prostorov, čez celo leto pa potrebujemo toplo sanitarno vodo, ki jo je treba prav tako ogreti. To pomeni, da se stroškom ne moremo izogniti. Lahko pa jih znižamo, če znamo izbrati pravi ogrevalni sistem. S tega vidika se vsekakor zdi najboljša izbira toplotna črpalka, še posebej toplotna črpalka za sanitarno vodo, ki jo bomo uporabljali preko celega leta. Z varčnim ogrevanjem lahko pričakujemo opazne prihranke, zato je takšna oprema zelo cenjena.

Nizki stroški niso edini adut takšne opreme. Gre za sodobno opremo, ki ponuja zelo dobro uporabniško izkušnjo. Ko vgradimo vse elemente in se prepričamo, da dobro delujejo, lahko nanje enostavno pozabimo. Oprema ne potrebuje rednega vzdrževanja ali upravljanja, le občasno jo pregledamo. Deluje brezhibno in zanesljivo, tudi v hladnih zimah. To je prioriteta, ko urejamo svoje bivalno okolje, v katerem se želimo počutiti prijetno in udobno.

Sodobne toplotne črpalke v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi ponujajo še druge prepričljive prednosti. Pogosto se izkažejo za samoumevno odločitev, sploh v modernih novogradnjah, ki imajo dobro izolirane bivalne prostore in jih lahko vnaprej načrtujemo tako, da bomo prednosti toplotnih črpalk kar najbolje izkoristili.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo lahko koristi različne vire energije

Vsaka toplotna črpalka za sanitarno vodo koristi energijo iz okolja, ki je ni treba plačevati, zato tudi ponuja tako opazne prihranke. Imamo pa v naravi na voljo več zanesljivih virov energije za ogrevanje. 

Najpogosteje toplotne črpalke za sanitarno vodo pridobivajo energijo iz zraka. To pomeni, da potrebujemo le enostavno zunanjo enoto, ki zajema zrak in iz njega pridobiva energijo za ogrevanje. Takšne naprave delujejo podobno kot klima, so tudi poceni in enostavne. Vse to so prednosti, ki jih bomo cenili že pri nakupu in vgradnji, pa tudi pri dolgoročni uporabi naprave.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo zrak voda potrebuje le kompaktno zunanjo enoto, kot pri klimah

Nadalje pa lahko za ogrevanje uporabimo tudi energijo iz zemlje ali podtalne vode. Če toplotna črpalka za sanitarno vodo koristi te vire energije, bomo morali namestiti ustrezne kolektorje. Podzemni kolektorji se namestijo pod večjo odprto površino, kjer vrhnje plasti zemlje zbirajo energijo, ki jo oddaja sonce. Podtalna voda s stalno temperaturo preko leta prenaša še več energije, a bo treba do nje izvrtati vrtino in vgraditi posebne kolektorje. Takšne rešitve so dražje, so pa lahko bolj zmogljive in zanesljive. 

Za običajna stanovanja je toplotna črpalka za sanitarno vodo povsem zadostna, tudi če pridobiva energijo iz zraka. Še posebej to velja za črpalke, ki služijo le ogrevanju sanitarne vode, lahko pa ogrevamo tudi stanovanjske prostore.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo in bivalne prostore

V vsakem primeru moramo ogrevati tako stanovanje kot sanitarno vodo. Najbolj elegantno je, da za oboje uporabimo isto napravo. Toplotna črpalka za sanitarno vodo lahko skrbi samo za sanitarno vodo, lahko pa izberemo črpalko, ki ponuja možnost ogrevanja vode in prostorov.

Običajno za to poskrbi visokotemperaturna toplotna črpalka, ki zmore ogrevati vodo do visokih temperatur. Doseže recimo 80 stopinj Celzija ali še več, kar je ustrezno tudi za radiatorsko ogrevanje in druga grelna telesa, ki potrebujejo visoko temperaturo za dobro delovanje. Tako uredimo učinkovito ogrevanje stanovanja. Prav tako je lahko takšna črpalka tudi toplotna črpalka za sanitarno vodo in hkrati ogreva vodo. To je zelo elegantna rešitev, s katero dobro pokrijemo vse potrebe sodobnih bivališč.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo ni pretirano kompleksna in ne zahteva veliko vzdrževanja

Res je sicer, da je visokotemperaturna toplotna črpalka nekoliko dražja, a je tudi bolj zmogljiva in zanesljiva, predvsem pa odpira možnosti raznovrstne uporabe. Seveda jo lahko uporabimo tudi za ogrevanje z bolj učinkovitimi grelnimi elementi. Takšna črpalka ima dva kompresorja in lahko deluje v varčnem načinu, tako da je v večini primerov povsem priporočljiva možnost, tudi če ne potrebujemo zelo visoke temperature.

Koliko stane toplotna črpalka za sanitarno vodo?

Ugodna cena ogrevanja je glavni adut, ki ga imajo toplotne črpalke za sanitarno vodo. Drugače pa je, če se osredotočimo na ceno same opreme. V primerjavi z drugimi napravami za ogrevanje vode je lahko toplotna črpalka za sanitarno vodo precej draga.

Medtem ko recimo za električni grelnik vode potrebujemo le kakšnih sto ali dvesto evrov, bomo za toplotno črpalko morali nameniti več tisočakov. S tem sicer uredimo veliko bolj prepričljiv, učinkovit in varčen sistem, a začetna investicija je vseeno visoka za nekoga, ki bolj ceni ugodnejše rešitve, ki v izhodišču ne predstavljajo takšne finančne obremenitve.

Cena toplotne črpalke je odvisna od različnih faktorjev. Največjo razliko lahko naredi vrsta toplotne črpalke, veliko stroškov bo predvsem z vrtanjem do podtalne vode ali z vgradnjo podzemnih kolektorjev, če se odločimo za te modele. Medtem je za izvedbo zrak zrak ali zrak voda cena toplotne črpalke bistveno nižja, morda le okoli 2000 evrov. Poleg tega je lahko toplotna črpalka za sanitarno vodo še ugodnejša, če lahko koristimo subvencije eko sklada, ki ponujajo do 1500 evrov sredstev za nakup in vgradnjo tovrstne opreme, kar je vsekakor zelo dobrodošlo. 

Pogoji poslovanja
envelope