Vse, kar morate vedeti pred obiskom avtošole!

Odločitev za pridobivanje vozniškega dovoljenja je pomemben korak, ki vodi do samostojnosti pri mladih voznikih. Tako se na vozniški izpit začnemo pripravljati že precej zgodaj, mnogi prve obveznosti opravljajo že pri kakšnih 16 letih, lahko pa avtošolo seveda obiščemo tudi kasneje. 

V vsakem primeru moramo biti pozorni na to, da smo dobro seznanjeni z vsemi postopki, ki vodijo do izpita, pa tudi z nekaterimi obveznostmi, ki niso vezane na avtošolo. Tu gre recimo izpostaviti izpit varne vožnje, ki ni vključen v praktično usposabljanje, ki ga opravimo pri avtošoli, temveč ga bomo morali opraviti naknadno.

Pozor, izpit varne vožnje ni vključen v ponudbo avtošole

Ne gre za to, da avtošole ne bi želele opravljati dodatnega usposabljanja in izpita varne vožnje. Že med običajnim programom v avtošoli pridobimo veščine, ki nam pomagajo voziti varno in odgovorno, je pa tečaj varne vožnje zasnovan tako, da se izvaja neodvisno od avtošol in ponuja še nekatera dodatna znanja, zato se moramo tudi na izpit varne vožnje prijaviti posebej. Avtošola lahko pri tem pomaga, dobimo recimo tudi možnost najema vozila, a dodatno usposabljanje bomo morali opraviti na posebnem poligonu z drugimi strokovnjaki.

tecaj-varne-voznje

Dobra avtošola pripravlja voznike tudi na izpit varne vožnje. Tako dobimo že na spletnih straneh avtošol uporabne informacije o teh obveznostih, da nas ne bodo presenetile. Na https://zsam-celje.si/varna-voznja.html se recimo lahko pozanimamo o tem, kaj vključuje varna vožnja in katere obveznosti je treba opraviti naknadno, ugotovimo tudi, kako nam pri tem lahko pomaga avtošola.

Izpit varne vožnje je ena izmed zadnjih obveznosti, ki jih še mora opraviti voznih začetnik. Pravzaprav te naloge opravljamo po tem, ko smo že uspešno opravili izpitno vožnjo in pridobili vozniško dovoljenje. V roku od šestih mesecev do dveh let od izdaje vozniškega dovoljenja je treba opraviti še izpit varne vožnje, da lahko dovoljenje nato podaljšamo. Izpit se torej opravlja naknadno, usposabljanje za varno vožnjo pa se začne že veliko prej.

Trening varne vožnje je odgovornost avtošole

Že res, da se dodatno usposabljanje izvaja na drugih poligonih in imamo tam posebne naloge, s katerimi avtošola nima veliko opraviti. A trening varne vožnje opravljamo že v sklopu usposabljanja voznikov začetnikov, pravzaprav pri vseh nalogah, ki jih imamo pri praktičnem delu v avtošoli. Prepričati se moramo, da bomo na poti do vozniškega izpita deležni kakovostnega poučevanja in usposabljanja, v kar sodi tudi trening varne vožnje. Ni nujno, da se ta izvaja posebej eksplicitno, tudi sproti lahko v različnih situacijah pri vožnji po cesti pridobivamo neprecenljive izkušnje in znanja, s katerimi postanemo varni vozniki.

Programi za trening varne vožnje

Največ opravka z varno vožnjo bodo imeli vozniki začetniki, ki jih po vozniškem izpitu čaka še tečaj in izpit varne vožnje. Niso pa seveda le vozniki začetniki tisti, ki morajo voziti varno – pravzaprav so začetniki v prometu posebej previdni in dobro upoštevajo načela varne vožnje, ki so jih nedavno osvojili v avtošoli. 

Tako se osvežitev znanja in nadgradnja spretnosti pogosto svetuje tudi drugim voznikom, ki jim to morda ni več tako domače. Že res, da z redno vožnjo napredujemo kot vozniki, a dodatni tečaji varne vožnje so lahko zelo dobrodošli za tiste, ki želijo še izboljšati svoje znanje, ne glede na to, ali se pripravljajo na kakšen izpit ali ne.

izpir-za-avto-sola-voznje

Posebej dobrodošel je trening varne vožnje za motoriste. Tu imamo pomembno nalogo, da zagotovimo varnost motoristov, ki so med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu, poleg tega potrebujejo nekoliko bolj pogosto osveževanje svojih znanji in veščin. Motoristično sezono namreč prekine zima, takrat lahko nekoliko pozabimo na prave občutke in izkušnje, ki nam pomagajo pri upravljanju motorja. Tako je zelo priporočljivo, da spomladi obiščemo trening varne vožnje – motoristom so na voljo različni programi, ki se jih splača spoznati in izkoristiti.

Varna vožnja za motoriste, cena in ponudba

Motoristi so na cesti izpostavljeni mnogim grožnjam, tudi če sami vozijo previdno in po pravilih. Kaj hitro se zgodi, da pride do kakšne nepredvidljive situacije ali nas presenetijo dejavniki, nad katerimi nimamo nadzora. Pri prometnih nesrečah, ki vključujejo motoriste, so povzročitelji običajno vozniki avtomobilov, ki motoristov ne opazijo ali narobe ocenijo njihovo gibanje – to pomeni, da mora sam motorist še toliko bolj previdno voziti, saj mora paziti tako na svojo vožnjo kot na morebitne napake drugih. Še toliko večjo težo ima torej varna vožnja za motoriste. Cena teh programov je na srečo dovolj ugodna, da se lahko vsak odloči za dodatno usposabljanje in nabiranje neprecenljivih izkušenj.

Vsakemu motoristu se priporočajo takšni programi, včasih pa je tečaj kar nujen, obstaja namreč tudi izpit za začetnike, kar pogosto mislimo z nazivom varna vožnja za motoriste. Cena je za to dodatno usposabljanje znana, prav tako je točno določen potek tečaja. Poleg praktičnega nabiranja veščin v nepredvidljivih razmerah na poligonu, je treba opraviti še skupinsko delavnico o odnosih med udeleženci v prometu, kar zahteva varna vožnja za motoriste, cena pa običajno vključuje oboje.

varna-voznja-za-motoriste

Varna vožnja za motoriste pa se izvaja tudi v drugih programih, med katerimi lahko pobrskamo. Tu imamo sicer nekaj več izbire, čeprav je vedno v ospredju varna vožnja za motoriste, cena je posledično lahko bolj nepredvidljiva. Najcenejši so kakšni krajši programi, s katerimi osvežimo znanje pred začetkom motoristične sezone. Pričakovati je, da bo treba za tak program odšteti le nekaj deset evrov, pridobimo pa ključne veščine, s katerimi bomo na cesti veliko bolj varni. Ni pa nujno, da bo tako poceni vsaka varna vožnja za motoriste, cena je lahko precej višja, sploh pri daljših tečajih. Nenazadnje lahko kot trening za varno vožnjo motoristov omenimo tudi usposabljanje za vozniški izpit, ki za motoriste stane okoli tisoč evrov.

Kako pridobiti izpit za motor?

Tisti, ki se navdušujejo nad motocikli in bi radi tudi sami premagovali kilometre na dveh kolesih, se bodo odločili za izpit za motor. Ob tej odločitvi moramo biti že pred izbiro avtošole dobro seznanjeni s tem, kakšen postopek kandidate čaka in kaj vse je treba opraviti. Vožnjo motornih koles omogoča vozniško dovoljenje kategorije A, ki ima nekatere razlike v primerjavi s kategorijo B, pa tudi mnoge podobnosti v postopku izobraževanja in usposabljanja. Nekatere obveznosti niso vezane na avtošolo, najbolj očitno to velja za zdravniški pregled. Pozor, zdravniški pregled za kategorijo A se nekoliko razlikuje od tistega za kategorijo B, lahko pa opravljamo oba hkrati, saj spričevalo velja tri leta.

Opraviti bo treba tudi tečaj prve pomoči oziroma izpit, ki ga pripravi Rdeči križ. Pogosto v sodelovanju s to organizacijo tečaje izvajajo avtošole, ni pa to nujno. Splača se preveriti ponudbo avtošol, za izpit za motor lahko dobimo zelo ugodne ponudbe, ki že vključujejo tudi te obveznosti. Avtošola ZŠAM Celje ima kompletno ponudbo, s katero nadobudni motoristi hitro pridejo do izpita za motor.

Preden se usedemo na motor moramo opraviti še tečaj cestnoprometnih predpisov, ki se zaključi z izpitom pri državni izpitni komisiji. Nato začnemo s praktičnim usposabljanjem, ki je nekoliko bolj obsežno, zamudno in zahtevno. Predhodne obveznosti za izpit za motor lahko opravimo v tednu ali dveh, če dobimo ustrezne termine, medtem ko praktično usposabljanje za kategorijo A zahteva vsaj 20 ur usposabljanja na poligonu in na cestah.

To je okvirni oris usposabljanja, ki ga zahteva izpit za motor. Nekatere razlike se pojavljajo še med različnimi podkategorijami, kategorija A se namreč nadalje deli še na AM, A1 in A2, lahko pa preprosto opravimo usposabljanje za kategorijo A in pridobimo izpit za motor, ki nam omogoča vožnjo vseh motornih koles brez omejitev. Da bomo res našli tisti program, ki nam najbolj ustreza, je treba seveda najti avtošolo s pravo ponudbo.

Šola vožnje, ki ponuja pravo ponudbo za motoriste

Kandidati, ki želijo pridobiti vozniško dovoljenje za vožnjo motorja, bodo imeli nekaj več dela pri iskanju dobre ponudbe v avtošolah. Kategorija B, s katero lahko vozimo osebne avtomobile, je zelo priljubljena in praktično vsaka šola vožnje opravlja ta program. Kategorija A ima manj kandidatov, zato ponudba ni tako dobro razvita, vseeno pa dobimo pri avtošolah na enem mestu včasih tudi to ponudbo. Običajno se izvajajo usposabljanja za vse vrste A kategorije, saj so med njimi minimalne razlike, teoretično usposabljanje pa je tako ali tako precej podobno tistemu pri kategoriji B, razlika je le v dodatnem delu tečaja za CPP.

Obveznosti so torej znane, dobro vemo, kaj vse bo treba opraviti. Morda bi si misili, da šola vožnje pri tem nima velikega vpliva, saj se v vsakem primeru srečamo z enakim postopkom. A v praksi prav avtošola odloča o tem, kakšne izkušnje bomo deležni v postopku izobraževanja in usposabljanja, tudi če gre res za enoten program pri vsakem izvajalcu. Še posebej za motoriste je pomembno, da imamo dobro zasnovan program s koristnimi informacijami in nujnimi znanji, ne le kot postopek, ki nam omogoča opravljanje formalnih obveznosti.

sola-voznje-za-motoriste

Splača se torej najti avtošolo, ki opravlja kompletna usposabljanja motoristov. Zanimivo je, da bo šola vožnje za vožnjo motorja verjetno zaračunala več kot za vožnjo avta, čeprav je motor cenejši. Razlog je preprosto v tem, da je kategorija B bolj priljubljena, zato je cenik za vozniški izpit bolj prilagojen voznikom osebnih avtomobilov. Za kategorijo A imamo manj ponudbe in manj inštruktorjev, tako da cene ne morejo biti posebej nizke. Razlika v ceni med kategorijo A in B sicer ni pretirano velika, lahko pa komu vseeno predstavlja oviro, saj bo treba plačati kakšnih 200 evrov več – kompletno usposabljanje za kategorijo A lahko šola vožnje ponudi za okoli 1000 evrov, upoštevati pa moramo še nekatere dodatne stroške.

Dodatna usposabljanja, varna vožnja, cena materialov za avtošolo

Že res, da avtošola pogosto pripravi program, ki ima enotno ceno in vključuje praktično vse, kar potrebujemo pred opravljanjem vozniškega izpita. A v praksi se hitro izkaže, da bodo potrebna še nekatera doplačila, predvsem za dodatna usposabljanja, kot je varna vožnja, cena teh dodatkov pa je lahko precej visoka. Medtem ko ima varna vožnja ceno, ki jo lahko vnaprej predvidimo in upoštevamo, nas nekatera doplačila lahko presenetijo.

Na samem izhodišču že moramo sami financirati zdravniški pregled, ki stane okoli 50 evrov, tudi več pri kakšnih zasebnih ponudnikih, ki jih pogosto izbiramo zaradi dolgih čakalnih dob v zdravstvenih domovih. To je strošek, ki ni vključen v ponudbo avtošole. Plačamo tudi nekatere materiale pri tečaju za CPP in tečaju za prvo pomoč, čeprav to ni obvezno. Med doplačili bo verjetno največji strošek varna vožnja, cena je tu sicer odvisna od dejanske izvedbe, morda recimo potrebujemo tudi vozilo in bo treba plačati za najem. Pametno je, da se na te stroške pripravimo in namenimo za vozniški izpit dovolj denarja, sicer nas lahko za doplačila, kot je varna vožnja, cena preseneti in bomo morali opravljanje obveznosti odložiti.

Pomembno je torej, da ne gledamo le na ceno kompleta, ki ga ponuja avtošola. Cenik za avtošolo je pogosto napisan zelo jasno, ponuja ugodno ceno in mamljivo ponudbo, ki na prvi pogled že vključuje vse potrebno za vozniški izpit. Takšne ponudbe se vsekakor splača izkoristiti, ne moremo pa pričakovati, da bo možno celotno zadevo izpeljati s kakšnimi 600 evri. Če se dobro pripravimo, nas stroški ne bodo presenetili, niti varna vožnja, cena bo pričakovana in celoten program bomo lahko opravili brez težav. 

Pogoji poslovanja
envelope