Vse kar morate vedeti o prezračevanju z rekuperacijo

Na področju prezračevalnih sistemov se je pojavilo kar nekaj inovativnosti, ki dobro vplivajo na delovanje, posledično pa tudi na kakovost vašega bivanja. Pri tem vam seveda v veliki meri pomagajo strokovnjaki, ki vam prezračevalni sistem vgradijo v vaš dom.

Prezračevanje je lahko zelo različno. Trenutno se ljudje odločajo med tremi različnimi vrstami prezračevanja, med njimi je tudi pasivno prezračevanje, ki deluje brez izmenjevalnika toplote.

Kupci ga imajo radi, saj je prezračevanje s pomočjo pasivnih elementov, cenovno najbolj ugodna rešitev za vsak dom. Pasivno prezračevanje nam bo pomagalo pri reševanju problema nezadostnega prezračevanja. 

Kaj je pasivno prezračevanje?

Prezračevanje, ki deluje s pomočjo pasivnih elementov ravno tako kot lokalno in centralno omogoča filtracijo zraka ter dušenje zvoka. Tako smo lahko prepričani da vdihujemo resnično čist zrak ter se ne obremenjujemo s hrupom, ki ga povzročajo vozila ob našem domu. 

Prezračevanje s pasivnimi prezračevalnimi napravami je izredno estetsko oblikovano. Vsi elementi, ki jih namestimo zunaj in znotraj hiše so lahko popolnoma nevidni in tako ne bodo motili izgleda stavbe.

pasivno-prezracevanje

Poleg tega je njihova glavna prednost ta, da nimajo elektronskih delov, torej je njihovo delovanje ne porabi nič električne energije. Pri kupcih je takšen sistem prezračevanja priljubljen tudi zato, ker je izredno nezahteven za vzdrževanje. 

Zakaj je prezračevanje sploh pomembno?

Zagotovo ste v svoj dom postavili vrhunska vrata in okna, ki vam omogočajo odlično izolativnost, tako toplotno kot tudi zvočno, a po drugi strani morate prav tako dobro poskrbeti tudi za prezračevanje hiše.

Prezračevanje hiše izjemno vpliva na samo kakovost bivanja, kar se morda še vedno premalo zavedamo, čeprav nas mediji pa tudi strokovnjaki stalno opozarjajo na to.

Ko se boste odločili za prezračevanje hiše, naj to poteka pod budnim očesom strokovnjaka, ki ima pri vgradnji sistemov za prezračevanje veliko izkušenj pa tudi znanja.

prezracevanje-z-ventilacijo
Prezračevanje z rekuperacijo nam omogoča boljši zrak, ki ga dihamo.

Mojstre za prezračevanje si lahko najdete kar na spletu, kjer na svojih straneh ponujajo storitve pa tudi izdelke, ki so pri prezračevanju nujni.

Pr izbiri sistema za prezračevanje hiše glejte tudi na to, da se vam bo to na dolgi rok splačalo oziroma da vam prezračevanje ne bo prinašalo preveč stroškov. Morda je najbolje, da si za začetek pogledate, kaj pomeni prezračevanje z rekuperacijo.

Morda je ta oblika prezračevanja najustreznejša za vaš dom oziroma hišo.

Delovanje lokalnega prezračevalnega sistema

Lokalni prezračevalni sistemi so tisti, ki jih vgradimo v zid in od nas ne zahtevajo velikih gradbenih posegov. To je odlično za vsa stanovanja, kjer se je ob menjavi oken začela pojavljati vlaga, ki škodi stanovanju in povzroča plesen.

Lokalno prezračevanje je odlično, saj izmenično dovaja in odvaja zrak, ki ga dihamo. Ker so naprave izredno lepo in elegantno narejene, jih skorajda ne opazimo. 

Prezračevalni sistemi, ki so lokalni delujejo s pomočjo keramičnega prenosnika toplote. Tu lahko najdemo dva različna modela. Prvi model je takšen, ki hkrati odvaja in dovaja zrak, drugi model pa deluje izmenično. Oba sistema sta dobra in delujeta odlično v vsakem prostoru. 

Prezračevalni sistemi se tako vgradijo v zid stanovanja ali hiše. Najboljše naprave, ki so na trgu imajo že vgrajene krmilne naprave, kar pomeni, da moramo po namestitvi poskrbeti le za napajanje in za nič drugega.

Koliko takšnih naprav bomo potrebovali, je odvisno od velikosti našega stanovanja. V večjih prostorih zagotovo ne bo zadostovala le ena naprava, ampak jih bomo morali namestiti več. Pravilo je, da na vsakih 25 kvadratnih metrov potrebujemo vsaj eno napravo. 

Tudi cevi za prezračevanje so pomemben element pri prezračevalnem sistemu

Pomembno vlogo imajo tudi cevi za prezračevanje, ki pa morajo biti predvsem fleksibilne ter narejene iz kakovostnih materialov.

Če se za svoj dom še odločate, kakšen način prezračevanja bi vgradili vanj, je dobro, da se pozanimate, kateri sistemi so vam na voljo. Veliko koristnih informacij lahko prejmete tudi preko spleta, kjer vam številna podjetja svetujejo, kaj je najustrezneje za vaš dom.

Sicer pa si boste na spletu lahko pobliže ogledali cevi za prezračevanje in še druge nepogrešljive elemente, ki pri prezračevanju ne smejo manjkati in morajo biti kakovostno zasnovani.

cevi-za-prezracevanje
Cevi za prezračevanje so ključni element vsakega prezračevalnega sistema.

Rekuperacija nam omogoča prezračevanje brez konkurence

Rekuperacija je ključna beseda pri vsakemu novodobnemu prezračevalnemu sistemu, ki skrbi za svež zrak v hiši. Na trgu lahko dobimo cenovno ugodne prezračevalne sisteme, ki jih vgradimo v različne tipe gradenj.

Namestimo jih lahko pri gradnje nove hiše ali pa jih vgradimo v že obstoječo starejšo hišo, ki bi jo radi prenovili. To bo energetsko zelo učinkovita naložba, saj bomo poskrbeli za svež zrak in za toplo stanovanje, ki ga ne bo potrebno neprestano ogrevati. 

Rekuperacija nam bo tako zmanjšala stroške ogrevanja, saj topel zrak ne bo bežal iz prostorov med odpiranjem oken. Oken nam namreč sploh ne bo potrebno odpirati. Vse bo naredila rekuperacija, ki bo neslišno omogočila topel zrak v prostoru. 

Blagovna znamka Zehnder ena izmed boljših

Zehnder je odlična blagovna znamka, ki proizvaja prezračevalne sisteme z rekuperacijo. Ljudje smo se v zadnjih letih začeli zavedati, da je kakovost zraka, ki ga vsakodnevno dihamo v različnih prostorih izredno pomembna.

Naše zdravje temelji tudi na kakovosti vdihanega zraka, ki je v mestih velikokrat onesnažen zaradi prisotnosti avtomobilov ter različne industrije, ki izredno onesnažuje mestni zrak. 

Zehnder poskrbi, da so vse stavbe, ki so zgrajene tako, da izgubljajo čim manj toplote, dobro prezračene. Ker so okna postala takšna, da izredno dobro tesnijo, se v stanovanju nabira izredno veliko vlage ter posledično začne nastajati trdovratna plesen. 

Zehnder sistemi nam tako varčno in ugodno omogočajo prezračevanje naših prostorov, na način, ki nas ne bo stal veliko denarja in bo skrbel za naše zdravje. Vsaka novo zgrajena hiša bi tako morala imeti vgrajen kvaliteten prezračevalni sistem. 

Pogoji poslovanja
envelope