Tudi po nesreči se vaše življenje ne konča!

Nesreča nikoli ne počiva, včasih nas preseneti in nam življenje postavi na glavo. To bodo posebej dobro vedeli tisti, ki so doživeli kakšno večjo nesrečo s hudimi posledicami. Nesreče vodijo v poškodbe, predvsem poškodbe glave in hrbtenice, ki povzročajo invalidnost, seveda pa tudi poškodbe okončin. 

Na takšne posledice se težko privadimo, pravzaprav bo treba celo življenje prilagoditi novemu stanju. A na srečo si lahko na različne načine pomagamo, invalidski voziček nam recimo vrača mobilnost, druge prilagoditve pa omogočajo, da tudi brez uporabe nog uživamo v številnih aktivnostih.

Invalidski voziček vrača mobilnost in svobodo

Za tiste, ki sami ne morejo hoditi, je invalidski voziček gotovo ključni pripomoček v vsakdanjem življenju. Invalidu namreč omogoča, da se giblje sam, pogosto se lahko brez težav odpravimo po vsakdanjih opravkih in zapeljemo na druge lokacije, ki so prilagojene za dostop z invalidskim vozičkom. Potrebujemo seveda ustrezen voziček, prav tako morajo biti temu prilagojene površine, ki jih obiskujemo, a vsekakor lahko pričakujemo, da bomo z vozičkom mobilni in ne bomo prikrajšani za razne užitke na prostem.

zivljenje-invalidski-vozicek

Pomembno je, da izberemo ustrezen invalidski voziček glede na naše potrebe. Vsak posameznik z ovirano mobilnostjo ima svoje želje in potrebe, zato se je treba premišljeno odločiti. Izbiramo med različnimi izvedbami invalidskih vozičkov, Rehapar.si ima zbirko raznovrstnih vozičkov in dodatkov, s katerimi pridobimo mobilnost kljub težavam s hojo. Včasih se dobro obnese že običajen invalidski voziček, ki ga poganjamo ročno. 

To je ugodna rešitev, ki nam močno pomaga pri mobilnosti, sploh če vozimo le na kratke razdalje in po urejenih površinah. A na voljo so tudi alternative, ki so pogosto še bolj prepričljive in zato tudi zelo priljubljene. Predvsem se odločamo za električne vozičke, invalidski voziček pa ima alternativo tudi v električnih skuterjih in nekaterih drugih domiselnih rešitvah, ki nam omogočajo neomejeno mobilnost in svobodo pri življenju po nesreči.

Izberemo lahko električni invalidski voziček

Običajen invalidski voziček že ponuja mobilnost in nam omogoča, da brez hoje dosežemo različne lokacije v bližini. Električni invalidski voziček pa nam gibanje še bolj olajša, saj sam prevzame večino dela, ki je potrebno za poganjanje. Električni motor je zelo praktičen in omogoča, da hitro in brez težav opravimo tudi daljše poti. Seveda pa je električni invalidski voziček hkrati zelo praktičen tudi za redne krajše relacije, ki sploh ne bodo problematične. Pomoč električnega vozička je nadvse dobrodošla za tiste, ki nimajo težav le z nogami, temveč se tudi sicer težje premikajo in poganjajo. Bo pa tak voziček zelo praktičen tudi v vseh drugih primerih, zato je kar priporočljiva rešitev.

Res pa je, da je električni invalidski voziček seveda dražji od tistega, ki ga poganjamo sami. Včasih je to velika ovira – dražjih izdelkov zdravstveno zavarovanje morda ne krije, tako da bo treba nakup financirati s svojim denarjem. Včasih pa je zavarovanje za invalidske vozičke prav tako relevantno in nam pomaga pri nakupu, dobimo lahko kakovosten voziček v skladu s standardi ali pa doplačamo za nadstandard. Veliko je seveda odvisno od tega, kakšen voziček sploh potrebujemo, tudi električni invalidski voziček se lahko šteje med nujno opremo za medicinsko rehabilitacijo in zdravljenje. V takšnih primerih nakup ne bo takšna obremenitev, še vedno se lahko odločamo med različnimi modeli in cenami.

elektricni-invalidski-vozicek

Električni invalidski voziček je priporočljiva izbira, saj nam močno poenostavi premikanje, ob tem pa ne zahteva poganjanja z rokami. Električni voziček je precej zmogljiv in okreten, tako da se običajno bolje izkaže kot invalidski voziček na ročni pogon. Ni pa edina možnost, ki jo imajo osebe z omejeno mobilnostjo pri izbiri opreme za opravljanje krajših poti. Električni invalidski voziček lahko zamenjamo s praktičnim skuterjem, ki ima podobno vlogo, a v nekaterih situacijah še bolje izpade. Odločamo se glede na to, kakšne poti bomo z napravo opravljali. 

Kdaj uporabimo električni invalidski skuter?

V vsakem primeru ima invalidski voziček pomembno nalogo in lahko močno spremeni življenje ponesrečencu, ki je izgubil sposobnost za hojo. Se pa izdelki na tem področju tudi razlikujejo – čeprav je vedno v ospredju zagotavljanje mobilnosti, lahko na končno izkušnjo še vedno močno vplivamo tako, da izberemo pravo napravo glede na situacijo. Tako je lahko dobra izbira tudi električni invalidski skuter, ki je nekoliko drugačen od običajnega vozička oziroma električnega vozička.

Kaj torej sploh je električni invalidski skuter in v katerih situacijah ga uporabljamo? To je naprava, podobna električnemu invalidskemu vozičku, le da nudi nekaj več prostora in bolj udobno uporabo. Namenjen je predvsem osebam z omejeno mobilnostjo, tudi starostnikom in tistim, ki v procesu rehabilitacije še ne morejo hoditi sami ali ne morejo sami opraviti daljših poti. Električni invalidski skuter verjetno ne bo prav dobro služil tistim, ki so povsem izgubili funkcijo svojih nog, bolje se obnese pri osebah, ki še lahko samostojno hodijo in stabilno sedijo na sedežu skuterja. V praksi se zato električni invalidski skuter pogosto uporablja tam, kjer želimo ponuditi le pomoč pri hoji in razbremeniti tiste, ki ne morejo dolgo stati na nogah, medtem ko bodo tisti, ki sploh ne hodijo, verjetno raje izbrali običajni voziček z bolj primernim sedežem.

Električni invalidski skuter je prava izbira v različnih situacijah, tudi tam, kjer morda nimamo v načrtu kakšnih posebej dolgih poti. Računamo na to, da bomo olajšali gibanje in razbremenili telo, sploh če načrtujemo kakšne dolgotrajne aktivnosti. Pogosto se takšni skuterji uporabljajo v turističnih središčih, muzejih, galerijah in podobnih okoljih, kjer se zadržujemo dlje časa in nas hitro bolijo noge. Ponekod se električni invalidski skuter uporablja tudi v nakupovalnih središčih in komercialnih prostorih za pomoč pri mobilnosti. Vse to so situacije, ki jih z dobrim skuterjem močno olajšamo, ne glede na to, kako velike težave imamo s hojo.

Invalidski skuter in primerjava z običajnim vozičkom

Včasih se invalidski skuter in voziček kar zamenjujeta, a v resnici ne gre za enako napravo. Res je, da oba opravljata podobno nalogo in delujeta na podoben način, ne smemo pa enostavno zanemariti razlik, ki lahko kritično odločajo o izkušnji uporabnika. Nekateri lahko uporabljajo tako invalidski skuter kot voziček in bodo zadovoljni z obema napravama, pogosto pa se moramo bolj skrbno odločiti za pravo rešitev glede na situacijo.

Na srečo lahko hitro ločimo obe možnosti, že na prvi pogled obstajajo določene razlike. Invalidski voziček zlahka prepoznamo, ima dva para koles in velik sedež. Običajni vozički imajo večja zadnja kolesa, ki jih poganjamo ročno, spredaj pa sta manjši kolesi, ki nudita stabilnost in omogočata usmerjanje vozička. Električni voziček ima dva para enakih manjših koles, spet pa je značilen velik in udoben sedež, ki nudi veliko prilagodljivosti. V primerjavi s takšnimi napravami je invalidski skuter na prvi pogled nekoliko bolj enostavno zasnovan. Ima manjši sedež in značilno krmilo, tako da zahteva nekaj več truda pri upravljanju. Še vedno je udoben in omogoča neovirano mobilnost po urejenih površinah, ni pa namenjen dolgotrajni uporabi za tiste, ki ne morejo hoditi, sploh če tudi težko sedijo na manjšem sedežu. 

Invalidski skuter omogoča lažje opravljanje vsakodnevnih opravkov.

Primerjava med invalidskim skuterjem in vozičkom je relevantna predvsem za tiste, ki ne potrebujejo posebej naprednega vozička. S skuterjem smo bolj okretni in lažje opravljamo vsakdanje poti, tudi cena je načeloma nižja. Podrobnosti si lahko ogledamo na https://www.rehapar.si/kategorija-izdelka/elektricni-skuterji/, kjer je predstavljena ponudba kakovostnih invalidskih skuterjev. Pri dobaviteljih dobimo vse potrebne informacije in možnost za nakup, tako da bo izbira nekoliko lažja, a seveda moramo še vedno upoštevati tudi potrebe posameznika.

Odlično se obnese električni skuter za starejše

Električni skuter ima to nalogo, da omogoča mobilnost tistim, ki težko hodijo. S tem ima zelo širok doseg in odgovarja na potrebe raznovrstnih uporabnikov, ne le tistih, ki ne morejo hoditi zaradi poškodb oziroma invalidnosti. Med pogostimi uporabniki so starejši, ki bodo gotovo zelo zadovoljni, prav skuter za starejše je namreč med najbolj značilnimi izvedbami teh skuterjev. Namenjen je uporabnikom, ki težko dlje časa stojijo na nogah in opravljajo daljše poti. Pri upravljanju skuterja sicer še potrebujemo nekaj spretnosti in truda, a skuter za starejše uporabnika močno razbremeni in mu omogoča, da enostavno opravi svoje obveznosti in se poda na druge poti, ki jih sam sicer ne bi opravljal na nogah.

Tako imajo tudi starejši še vedno popolno avtonomijo in neomejeno mobilnost, ne da bi se morali mučiti na svojih nogah. Skuter za starejše je izvrstna rešitev za tiste, ki želijo tudi v starosti ostati aktivni in mobilni, takoj razširi nabor možnosti, ki jih imamo pri preživljanju prostega časa in opravljanju raznih obveznosti. Ponekod so takšni skuterji zelo posrečeni, morda bo skuter za starejše na voljo tudi za izposojo, to recimo opazimo v kakšnih nakupovalnih središčih, večjih muzejih, javnih ustanovah in podobnih okoljih, kjer se pogosto zadržujemo za dlje časa. Tako nakup električnega skuterja ne bo nujno potreben, lahko si napravo enostavno izposodimo.

Seveda pa je skuter za starejše na voljo v prosti prodaji in lahko napravo kupimo sami. Če imamo tak skuter doma, bo gibanje bistveno lažje, načrtujemo lahko tudi kakšne daljše in bolj zanimive poti. Ravno v takšnih situacijah električni skuterji še posebej izstopajo, saj odpirajo širok nabor možnosti in vračajo popolno svobodo tudi starostnikom, ki se zaradi šibkih nog vse redkeje podajajo dlje od doma. 

Glede na to, kako koristen je lahko skuter za starejše, bomo nakup takšne naprave gotovo lahko upravičili, tudi če je treba za napravo odšteti več kot tisoč evrov.

Pogoji poslovanja
envelope