To je vse kar potrebujete za postavitev projekcijske opreme - hitro, enostavno in ugodno!

Projektor je ključna komponenta kompleta projekcijske opreme, ni pa edina naprava, ki skrbi za brezhibnost projekcije. Takoj pomislimo še na nekatere druge kose opreme, ki jih moramo dodati projektorju, če želimo uživati v izvrstni izkušnji pri projiciranju slike.

Kar ne moremo si več predstavljati, da učilnice v šolah ne bi imele več projektorjev, na katere so se navadili tako učitelji kot tudi učenci. Pri pouku namreč odigrajo pomembno vlogo.

Učiteljem tako ni potrebno več pisati po tabli, otroci pa imajo lepši pregled nad snovjo. Ena od priljubljenih oblik projektorjev je prav zagotovo tudi videoprojektor, ki se ga prav tako uporablja v šolah ter tudi v drugih podobnih ustanovah.

Pogosto pa je prisoten tudi v naših domovih, sploh če smo ljubitelji tovrstne tehnike.

Kaj potrebujemo za uspešno postavitev projekcijske opreme?

V nadaljevanju vam predstavimo ključne kompomenete projekcijske opreme!

Projekcijsko platno

Skoraj samoumevno je, da bomo potrebovali projekcijsko platno, čeprav mnogi uporabniki na to niti ne pomislijo. Nekaterim se zdi, da lahko enak učinek ponudi že prazna stena ali pa projicirajo sliko celo na kakšne druge površine.

Če so te površine obarvane ali neravne postane zelo hitro povsem očitno, da je projekcijsko platno ključna nadgradnja, ki odloča o kakovosti projekcije.

projekcijsko-platno

Pri projiciranju na belo in ravno steno pa to morda ni tako očitno, sploh če učinka ne moremo neposredno primerjati. Tako se lahko zgodi, da projektor dlje časa uporabljamo kar brez platna in se na okrnjen rezultat preprosto navadimo. Ravno v tem primeru pa lahko projekcijsko platno naredi še večjo razliko, saj močno nadgradi izkušnjo, na katero smo se privadili.

Nosilci za projektorje

Podobno velja za drugo opremo, ki je sorodna platnu in ima podoben učinek – to so nosilci za projektorje.

V nekaterih primerih je prilagodljiv nosilec nujen in si uporabe projektorja brez njega ne moremo predstavljati. Včasih pa lahko projektor postavimo na ravno površino, kjer ga ne bomo premikali, in nosilci za projektorje ne pridejo toliko do izraza.

videoprojektor-projekcija-platno

V vsakem primeru moramo imeti napravo varno in stabilno nameščeno, prav tako mora biti projektor natančno pozicioniran, da ponudi kar najboljšo sliko.

Prilagodljivi nosilci za projektorje to močno olajšajo, nato pa omogočajo tudi brezskrbno premikanje projektorja za doseganje najboljšega rezultata.

Pogosto je najboljša lokacija za napravo nekje v zraku pod stropom, kjer seveda nimamo nobene police, enako velja v primeru, da želimo projektor namestiti v kakšen kot ali ob steno – v vsakem primeru bodo težavo izjemno elegantno rešili nosilci za projektorje, ki so zelo dobro prilagojeni vsem mogočim potrebam.

Najbolj enostavni so stropni nosilci, ki so tudi zelo prilagodljivi, seveda pa so tudi drugi nosilci zelo dobro izdelani in dopuščajo popolno svobodo pri namestitvi projekcijske opreme.

Žarnice

Eden od najpomembnejših sestavnih delov videoprojektorja so seveda žarnice. Za projektorje je potrebno kupiti prav posebno obliko žarnic, ki so narejene za njih.

Če jih slučajno kupujemo prvič, potem moramo za mnenje pri nakupu vprašati tudi strokovnjake. Kaj hitro se namreč zgodi, da lahko kupimo napačne, ki nam ne bodo kaj dosti koristile.

Ko nam žarnice za projektorje iz različnih vzrokov odpovejo, potem ves sistem postane neuporaben. Takoj jih je potrebno zamenjati. Njihova zamenjava pa je povsem preprosta in tudi enostavna.

Žarnice oziroma predstavljena vsebina preko projektorja pa bo dobra le, če bomo poskrbeli za ustrezno zatemnitev.

Postavitev projektorja in platna

Največ težav je s fokusom in velikostjo projekcije. Videoprojektor mora biti vedno na istem mestu, veliko pa pomaga tudi, če je projekcijsko platno električno in prav tako statično montirano.

Če ima projekcijsko platno električno upravljanje, ne zavzame veliko prostora, enostavno se ga upravlja, pa še vedno je na optimalnem položaju za projekcijo.

To, kar pomeni za projekcijsko platno električno upravljanje, pomeni za videoprojektor ustrezen nosilec – naprava mora biti fiksno nameščena in nato nastavljena na primerno oddaljenost od platna. Dober nosilec dopušča prilagoditve, a zagotavlja stabilnost, ko sta fokus in velikost pravilno nastavljena.

Povezava z računalnikom

Prav tako veliko težav in zamud pri projektorjih povzročajo računalniki. Dobro je, da je projektor fiksno postavljen na svoje mesto, kabel pa je speljan do mesta za računalnik in stalno dostopen.

Prav tako je treba poskrbeti za to, da so na voljo ustrezni kabli. Veliko računalnikov ima VGA oziroma DVI izhode, ki ustrezajo praktično vsem projektorjem, pri nekaterih računalnikih pa je na voljo le izhod novejšega standarda HDMI, ki mogoče ni povezljiv s projektorjem. Tudi če je, mora biti najprej na voljo pravi kabel.

#glejfilme

Pogoji poslovanja
envelope