Težave, ki jih lahko uspešno rešuje psihoterapevt

Nekateri psihični simptomi so lahko posledica fizičnih težav. Seveda je lahko tudi obratno. Simptomi resnejših psihičnih težav so na primer nespečnost, glavobol, pomanjkanje energije, čeprav so to na prvi pogled ne zdi. Sicer pa so žalost, tesnoba pa tudi ostala negativna čustva stanja že v sami naravi človeka.

Dejstvo je, da psihične težave lahko zelo negativno vplivajo na naše zdravje. Posledično je nujno, da se jih dobro zavedamo ter da poskušamo narediti vse, da jih iz svojega življenja preženemo. Če sami tega ne zmoremo storiti, nam lahko pri tem pomaga strokovnjak, na primer psihoterapevt.

Razlog za nespečnost sta najpogosteje depresija in tesnoba

Psihoterapevt vam bo kot morebitni razlog za nespečnost omenil tudi tesnobo ali depresijo. Ta dva pojma v zadnjih letih psihoterapija postavlja daleč v ospredje, saj se s takšnimi stanji na žalost sooča vse več ljudi.

Tudi vi zaspite ob telefonu in televiziji? Težave z nespečnostjo ima vse več ljudi.

Tudi vi zaspite ob telefonu in televiziji? Težave z nespečnostjo ima vse več ljudi.

Kakovosten in miren spanec je dokazano ključnega pomena, da svojemu telesu lahko povrnemo energijo ter brez težav opravljamo svoje vsakodnevne obveznosti. Kljub tovrstnemu vedenju pa si v današnjem tempu življenja le s težavo privoščimo priporočenih šest ali pa osem ur trdega spanca. Po mnenju psihoterapevta se spopadate s težkimi čustvenimi težavami, kadar se nam večkrat na teden dogaja, da ne zmoremo zaspati, razmišljamo o vsakodnevnih težavah, se na vsake dve uri zbujamo.

Nepojasnjene fizične težave ter nihanje telesne teže

Morda vas neredko povsem brez razloga boli glava, tišči v želodcu, zbada v križu. Če da, potem je precej verjetno, da so tovrstni simptomi psihičnega izvora, če na sploh nimate nobenih drugih fizičnih težav. Dokazano je, da se čustvena vznemirjenost najpogosteje izraža skozi tesnobo pa tudi glavobole. V praksi to pomeni, če zdravniški test ne pokaže, da je z našim telesom nekaj narobe, je treba vzrok v nadaljevanju iskati na psihični ravni.

Psihoterapevt, ki ga boste zaradi omenjenih težav morali slej ko prej obiskati, vam bo povedal, da je tudi nenehno nihanje telesne teže praviloma psihičnega izvora. Če torej nenadoma shujšamo, ne da bi se za to namenoma trudili, je verjetno, da zaradi skrbi preskakujete obroke.

Kronična utrujenost in pomanjkanje energije

Psiholog se pri zdravljenju pacientov pogosto srečuje še z enim sodobnim stanjem oziroma boleznijo. To je kronična utrujenost, pri kateri nam primanjkuje energije. Če svoje možgane neprestano obremenjujemo z negativnimi mislimo ter vsakodnevnimi problemi, se naše telo zlahka lahko izčrpa in pogosto smo povsem brez energije, utrujeni, nimamo nobene volje.

Depresija je resno stanje, ki lahko pripelje do številnih težav

Depresija je označena kot izjemno resno bolezensko stanje. To lahko vpliva na številne vidike našega življenja. Sicer pa se tovrstna bolezen lahko pojavi v številnih oblikah. Znane so na primer klinična depresija, kronična, atipična, poporodna depresija, predmenstrualna disforična motnja.

Ne nazadnje je znana tudi manična depresija oziroma bipolarna motnja. To je motnja duševnega zdravja, pri kateri se izmenjujejo obdobja depresije in obdobje izjemno dobrega razpoloženja.

5 najbolj tipičnih vzrokov za depresijo

Depresija najpogosteje nastane kot kombinacija različnih dejavnikov. Vzrok torej ni vedno enostranski. Med najbolj tipične vzroke za depresijo sodijo biokemična osnova, genetika, osebnost, težavni življenjski dogodki, druge bolezni. Pri posamezniku torej večje tveganje za nastanek duševne bolezni predstavlja zgodovina depresije v družini. To pa še zdaleč ne pomeni, da se ne more pojaviti pri ljudeh, katerih družinski člani niso imeli tovrstne bolezni.

Stres lahko odženete tudi z jogo, s čimer lahko preprečite mnoge psihosomatske bolezni.

Stres lahko odženete tudi z jogo, s čimer lahko preprečite mnoge psihosomatske bolezni.

Depresija se pogosteje pojavlja pri tistih, ki jih spremljajo težke življenjske situacije, na primer revščina, nasilje, zloraba. Možnost za takšno vrsto duševne bolezni se lahko poveča tudi b primeru, če so prisotne druge težje bolezni, na primer sladkorna bolezen, rak.

Tipični simptomi depresije

Depresijo spremljajo tipični simptomi, kot so občutek nemoči in brezupa, izguba zanimanja za vsakodnevne dejavnosti, sprememba spanca, izguba energije, samosovraštvo, nepredvidena brezglava dejanja, občutek jeze ter razdraženosti.

Človeka, ki ga prizadene depresija, spremljajo fizična, čustvena ter duševna utrujenost. Telo je težko, tudi preprosta vsakodnevna opravila postajajo odvečna ter utrujajoča.

Manj tipični simptomi za depresijo

Seveda je depresija znana tudi po nekoliko manj tipičnih simptomih, kot so nenehno delo, slaba osebna higiena, težave v osebnih odnosih.

Vse omenjeno je seveda dobro vedeti. Zlasti pa je najpomembneje, da si ob simptomih depresije čim prej poiščemo dobro kakovostno strokovno pomoč. Če boste ukrepali pravočasno, ste tudi depresiji lahko povsem kos. Sčasoma bo ob pravilnem zdravljenju povsem izginila. V nasprotnem primeru pa se bo stanje samo še slabšalo.

Pogoji poslovanja
envelope