Težave in izzivi s katerimi se soočamo pri vodenju podjetja!

Vodenje podjetja ni mačji kašelj, kar bodo hitro spoznali tisti, ki se lotevajo vodenja lastnega podjetja, a se še vedno večinoma osredotočajo na opravljanje svoje dejavnosti. Seveda je možno hkrati dobro opravljati obveznosti na obeh področjih, a pogosto se izkaže, da je ob pomembnih poslovnih odločitvah vseeno potreben nasvet strokovnjaka.

Na srečo imamo takšen luksuz še vedno na voljo, tudi če se ne odpovemo popolnemu nadzoru nad podjetjem. Tako lahko koristimo poslovno svetovanje pri strokovnjakih, ki se dobro spoznajo na različne postopke in obveznosti pri vodenju podjetja.
Pri različnih pomembnih poslovnih odločitvah lahko za nasvet vprašamo strokovnjaka, ki bo svoje mnenje oblikoval na podlagi specifik konkretnega primera.

Tako dobimo kar najbolj relevantno mnenje, ki ga lahko uporabimo za sklenitev prave odločitve. Kakovostno poslovno svetovanje je zlata vredno tako pri manjših podjetjih kot pri večjih korporacijah. 

Poslovno svetovanje in vrednotenje podjetij

Še posebej pomembna pa je pomoč strokovnjakov pri večjih spremembah v poslovanju. Če se pripravljamo na prodajo ali nakup oziroma prevzem podjetja je recimo potrebno strokovno vrednotenje podjetja, ki poda realno cenovno znamko ter postavi temelj za pogajanja med strankami. 

Vrednotenje podjetja mora biti vsekakor opravljeno s strani strokovnjaka, to storitev nudijo nekatera zanesljiva podjetja, ki uživajo dovolj zaupanja za uspešen rezultat. Pri oceni vrednosti moramo upoštevati številne dejavnike, zato pride v poštev le strokovno vrednotenje podjetja s strani usposobljenega in izkušenega izvajalca.

Pravno-svetovanje-podjetij

Še pogosteje pa imamo opravka z drugimi pomembnimi poslovnimi odločitvami. Tudi te imajo lahko zelo velike in daljnosežne posledice, zato k njim ne smemo pristopati nepremišljeno.

Poslovno svetovanje je vsekakor ena izmed možnosti, a prav tako moramo premisliti o drugih opcijah – v nekaterih primerih lahko strokovnjakom zaupamo kar celo vodenje podjetja, kar je lahko dobra rešitev v primeru kakšnih težav.

Vse je odvisno od situacije, ravno zato pa je kontakt s strokovnjakom tako neprecenljiv.

Ocena vrednosti podjetja mora bit strokovno opravljena

Vrednost podjetja lahko obravnavamo iz različnih zornih kotov, je pa to podatek, ki bi ga moral neprestano spremljati prav vsak podjetnik.

Najpogosteje se ocena vrednosti podjetja opravi zaradi tako imenovanih transakcijskih razlogov med katerimi so prodaja, pridružitev, prevzem, razdelitev podjetja in še mnogi drugi dejavniki. Med tako imenovane netransakcijske razloge pa štejemo presojo kreditne sposobnosti, likvidacijo ali oceno stečajne mase podjetja ter sanacijo podjetja.

Pomembno je, da je ocena vrednosti podjetja opravljena strokovno, saj bomo le na ta način dobili dejansko in realno vrednost podjetja. Ocenjevalec mora podjetje dobro spoznati in pridobiti podatke o njem in natančno analizirati poslovanje družbe.

Strokovna-pomoč-ob-pomembnih-poslovnih-odločitvah

V okviru procesa vrednotenja se zato uporabljajo različni koncepti vrednotenja. Dohodkovni koncept temelji na diskontiranju pričakovanih donosov, tržni zajema uporabo multiplikatorjev primerljivih podjetij, stroškovni pa temelji na vrednotenju sredstev in obveznosti podjetij.

Rezultat uporabe različnih metod vrednotenja je neodvisna ocena vrednosti podjetja.

Rezultat svetovanje in vrednotenje je lahko tudi prestrukturiranje

Prestrukturiranje podjetji pomeni, da se celotno podjetje in njihov kader preusmeri ali pa prerazporedijo. Ponovno se je v takem primeru potrebno obriti na strokovnjake, ki imajo s tem dolgoletne izkušnje in vedo kako pristopiti k stvari. 

Vedeli bodo kako preusmeriti vaš denar kar najbolj učinkovito. Tako, da boste lahko kar najhitreje spet poslovali s pozitivnimi številkami. Po navadi prestrukturiranje podjetij poteka hitro in enostavno, v časih pa je seveda potrebno na račun prestrukturiranja podjetij se tudi čemu odreči.

Vendar v kolikor rešujete svoje podjetje, takšna odrekanja ne bodo prevelik zalogaj za vas. Seveda k prestrukturiranju sodi tudi, prestrukturiranje načinov dela in delovnih mest, da kar najbolje optimizirate delovanje podjetja.

V kolikor se znajdete v negativni bilanci, vedite, da vas vedno lahko rešijo upniki z prisilno poravnavo, takrat še ni vedno vse izgubljeno.

Zaradi tega je skrajen trenutek, da se obrnete na finančno svetovanje in nadzor poslovanja in s tem ugotovite v  čem je problem. V kolikor pa tudi to ne bo dovolj, potem pa vam ne ostane drugega kot prestrukturiranje.

Če ne gre drugače lahko podjetje tudi prodamo

Če želimo podjetje prodati, je rešitev morda povsem enostavna – s kupcem se preprosto dogovorimo glede vseh ključnih zadev in podrobnosti, nato pa se transakcija tudi dejansko izvede.

A v praksi seveda ne gre tako preprosto, oziroma se le redko uspemo povsem izogniti raznim komplikacijam, ki neizogibno nastanejo pri spremembi lastništva večjih in manjših podjetij. Da bi prodaja potekala kar se da brez zapletov, se je pametno nanjo dobro pripraviti, predvsem pa se dobro informirati o tem, kaj vse moramo imeti v mislih ob pripravi oziroma prejemu ponudbe in sklepanju posla.

Kako do informacij?

Najlažja pot do vseh potrebnih informacij je pravno svetovanje. Z dobrimi pravnimi nasveti bo prodaja podjetja ne le enostavna, temveč tudi uspešna.

Obstajajo strokovnjaki, ki se na nakupe, prodaje in prevzeme podjetij spoznajo bistveno bolj kot samo vodstvo podjetja. Poleg tega takšni strokovnjaki običajno znajo izbrskati podatke, ki vplivajo na vrednost podjetja in smiselnost nakupa in prodaje – znajo na primer analizirati poslovanje, ugotoviti potencial za rast in oceniti ceno, za katero bi se kupčija splačala.

Jasno je torej, da je prav pravno svetovanje najboljši način, da pridemo do pravih informacij. Je pa treba na to pomisliti že dovolj zgodaj. Če smo že tik pred prodajo oziroma nakupom podjetja, je verjetno prepozno, morda bo prišel v poštev le kakšen kratek nasvet. Za celovito analizo pa je treba nameniti bistveno več časa.

Pravno svetovanje v zaključni fazi prodaje podjetja

Da bo prodaja podjetja tudi v zaključni fazi brez zapletov, je smiselno pravnega strokovnjaka obdržati vse do izteka dejanske transakcije. Prav v teh ključnih trenutkih namreč potrebujemo odzivnost in dosegljivost strokovnjaka, ki bo lahko rešil morebitne težave.

Slaba-posojila-dokapitalizacija

Poleg tega je prav v zaključni fazi nekaj možnosti za večje težave, na primer probleme s plačili oziroma financiranjem, ali pa gre narobe kaj drugega.

Ko pa ni več druge rešitve - gremo v prisilno poravnavo

V primeru, da se podjetje znajde v rdečih številkah in se iz njih z lepa ne mora rešiti, potem obstajajo tudi drugačni načini, kako obdržati podjetje v obratovanju.

Eden izmed njih je prisilna poravnava podjetja, ki gre z roko v roki s finančnim prestrukturiranjem, saj se tem podjetjem omogoči, da spet postanejo sposobna za plačevanje dolgov in s tem lahko poslujejo normalno naprej. Vse je odvisno od upnikov, ki seveda vanj vložijo denar.

prisilna-poravnava-podjetja

Prisilna poravnava podjetja je skrbno načrtovana s strani upnikov. Oni pripravijo poslovni in finančni plan, ki bil lahko podjetje rešil iz negativnih številk ter poskušal postaviti podjetje nazaj na noge. Seveda je v takem primeru še kako potrebna strokovna pomoč, saj obstajajo ljudje, ki imajo veliko izkušenj s takšnimi situacijami in bodo zagotovo vedeli, kako pristopiti k stvari.

Pogoji poslovanja
envelope