Stvari, na katere biti pozoren ob nakupu dimnika

Dimniški sistem skrbi za to, da je uporaba kurilne naprave varna in učinkovita. Pogosto se preveč obremenjujemo z lastnostmi same kurilne naprave, navsezadnje prav ta oprema zagotavlja energijo za ogrevanje in vse druge značilnosti, ki jih pri kurjenju pričakujemo. Dimnik imamo le za odvajanje dima, zato ne pomislimo na preostale funkcije dimniškega sistema. A ravno to je lahko usodno, če pri nakupu dimnika ne pomislimo tudi na nekatere druge lastnosti in podrobnosti.

Šamotne plošče in zaščita pred visokimi temperaturami

Običajno zelo cenimo zmogljivost kurilnih naprav, sploh če izbiramo opremo za ogrevanje večjega stanovanja. Zdi se nam, da je več vedno bolje, tako posegamo po zelo zmogljivih kurilnih napravah, ki res lahko ponudijo visoke temperature pri ogrevanju. A za učinkovito delovanje takšne opreme bomo potrebovali še šamotne plošče in druge dodatke, ki omogočajo optimalno zadrževanje in sproščanje toplote.

En izmed pogostih izzivov pri gradnji dimniškega sistema je izkoristek zmogljivosti, ki jo ponuja kurilna naprava. Šamotna plošča nam pomaga prav pri tem – visoka zmogljivost kurilne naprave nam pomaga le, če jo lahko izkoristimo. Šamotna plošča zadržuje energijo, ki se sprošča pri kurjenju, tako da temperatura v prostoru ostaja prijetna. Preprečimo pregrevanje in toplotne izgube, hkrati pa se energija akumulira in se nato postopoma sprošča v prostor, da jo lahko povsem izkoristimo. Splača se prebrati več o šamotnih izdelkih in ugotoviti, kako lahko z dobrim načrtovanjem dimniškega sistema dosežemo boljši izkoristek sodobnih kurilnih naprav, predvsem pa dosežemo boljšo izkušnjo uporabnikov.

Same šamotne plošče se sicer uporabljajo na različne načine, poleg tega uporabljamo tudi različne druge šamotne izdelke za isti namen. Pomembno je dobro načrtovanje, za izdelavo takšnega dimniškega sistema moramo izbrati zanesljivega strokovnjaka z izkušnjami, le tako bomo lahko dosegli najboljši izkoristek pri ogrevanju. A seveda šamotne plošče niso edini faktor, ki odloča o tem, kako dobro se bo obnesel celoten dimniški sistem. Pravzaprav se šamotni izdelki uvrščajo že med detajle, medtem ko v resnici pogosteje pomislimo na druge elemente dimnika, ki bolj izstopajo.

Najbolj izstopa cev za dimnik

Gotovo takoj pomislimo na cev za dimnik, pravzaprav včasih to kar enačimo s samim dimnikom. In res je možno v nekaterih primerih izdelati celoten dimnik preprosto tako, da namestimo ustrezno cev. To ni vedno dobra ideja, a morda pride v poštev tudi takšna rešitev, odvisno od zahtev, ki jih postavlja kurilna naprava, pa tudi sam uporabnik ima nekaj besede pri izbiri dimnika. V ponudbi na https://www.ogm-bi.si/seo-strani/dimniske-cevi-iz-keramike/ dobimo kakovostne dimniške cevi, med katerimi lahko izbiramo, tako da bo vedno možno dobiti pravo rešitev.

Največ dela cev za dimnik opravi preprosto s tem, da omogoča neovirano odvajanje dima, plinov in toplote iz objekta. To pomeni, da mora biti cev dobro izdelana, predvsem imajo pomembno nalogo uporabljeni materiali. Vsekakor mora biti cev za dimnik izdelana iz vzdržljivih materialov, ki so dobro odporni na visoke temperature, dobro tesnijo in prenesejo tudi vpliv drugih dejavnikov, s katerimi imamo opravka v notranjosti dimniškega sistema. Ob tem seveda pomislimo še na nekatere druge faktorje, ki so prav tako pomembni pri izbiri cevi za dimnik – materiali morajo biti še vedno dovolj prilagodljivi, da jih lahko oblikujemo v elemente dimniškega sistema, dodatna prednost je tudi to, da so lahki. Piko na i postavi cena, ki sicer ne sme biti prioriteta, a ugodna ponudba je vedno dobrodošla.

V praksi se s temi odlikami ponašajo nekateri pogosti materiali, predvsem se cev za dimnik pogosto izdeluje iz keramike in nerjavečega jekla. To so najbolj priljubljene izbire, seveda pa lahko dimnik oblikujemo tudi z drugimi materiali in na druge načine. Pomembno je, da pomislimo na vse dele dimniškega sistema - cev za dimnik običajno ne povzroča kakšnih velikih problemov, mora pa biti skrbno izbrana in pravilno vgrajena. Dimniško cev obdamo še z drugimi materiali, spet pridejo v poštev šamotni izdelki, ki omogočajo izgradnjo sodobnega in učinkovitega dimniškega sistema.

dimniški sistemi

Šamotna opeka dopolnjuje kakovostno dimniško cev

Že sama po sebi mora cev za dimnik seveda zagotavljati odlično delovanje. Uporabljamo odporne materiale, ki brez težav opravljajo svoje delo. Ne moremo pa pričakovati, da bo tanka kovinska cev že lahko sama skrbela za to, da plini, dim in toplota potujejo skozi objekt. Pri mnogih kurilnih napravah pride zato v poštev še šamotna opeka, ki jo uporabimo pri vgradnji elementov dimniškega sistema. Težko je reči, kako bo potekala vgradnja in katere šamotne izdelke bomo potrebovali, saj je gradnja dimniškega sistema prilagojena značilnostim objekta in zahtevam kurilne naprave. Gotovo pa je pametno te rešitve iskati pri izkušenih strokovnjakih, kot so OGM-BI. Tako smo lahko vedno prepričani, da bomo dobili prave rešitve glede na situacijo.

Šamotna opeka ima to nalogo, da preprečuje uhajanje toplote v okolje. Deluje kot izolator med vročimi elementi dimniškega sistema in bivalnimi prostori v objektu, hkrati pa ima seveda tudi druge naloge. A pri gradnji dimnika se običajno uporablja prav zato, da preprečimo uhajanje toplote in ohranimo stalno temperaturo v prostoru, poleg tega ne tvegamo opeklin in drugih nevšečnosti, ki bi jih lahko imeli, če bi pustili dimnik preprosto odkrit. 

Šamotna opeka in drugi šamotni izdelki

Pravilna vgradnja dimniškega sistema lahko zahteva uporabo več različnih šamotnih izdelkov. Šamotna opeka se pogosto uporablja za izdelavo večjih struktur pri vgradnji dimniških cevi, uporabljamo pa tudi šamotne plošče in šamotno malto. S temi materiali lahko pripravimo prilagojene rešitve za praktično vsak primer, ne glede na zahteve kurilne naprave in samega objekta. Gotovo bomo zadovoljni s končnim učinkom, če delo opravi izkušen strokovnjak. S šamotno opeko in drugimi šamotnimi izdelki poskrbimo za kvalitetno vgradnjo dimniških cevi ter za zanesljivo povezavo s kurilno napravo. Nekaj dela pa bomo imeli še na drugi strani dimniškega sistema.

Več pomembnih nalog ima tudi dimniška kapa

Poglavitna naloga dimniškega sistema je gotovo ta, da omogoča zanesljivo odvajanje dima, plinov in toplote v okolje. To osnovno nalogo lahko opravi že enostavna cev ali celo luknja skozi strop, a v praksi od dimniškega sistema pričakujemo še veliko več. Odločimo se recimo za naprednejše sisteme, ki se dobro kombinirajo s sodobnimi kurilnimi napravami in izboljšajo tudi njihove lastnosti. Tu pride v poštev dimniška kapa, ki je zanimiv dodatek s pomembno funkcijo.

Morda se zdi dimniška kapa le dodatek na vrhu dimnika, a tam opravlja več pomembnih nalog. Najbolj izrazita je verjetno ta, da preprečuje vdor dežja, snega in drugih vsiljivcev v notranjost dimnika. Pametno je poskrbeti za dobro zaščito pred neugodnimi vremenskimi dejavniki, saj bo le tako dimniški sistem lahko dobro deloval. A dimniška kapa ima še druge naloge. Predvsem skrbi za dober vlek, kar zagotavlja optimalno delovanje kurilne naprave. Pri kurjenju moramo vzdrževati nemoten pretok zraka, ogenj potrebuje kisik, za odvajanje dima in plinov pa moramo imeti ustrezen tlak oziroma vlek, ki pošilja stranske produkte izgorevanja po dimniški cevi navzgor. Dimniška kapa skrbi za to, da je vlek dimnika optimalen tudi v primeru nepredvidljivih vremenskih razmer v zunanjosti.

Dobra dimniška kapa je torej zelo dobrodošel dodatek vsakega dimnika. Omeniti gre še eno izrazito prednost, to je lep izgled zgradbe. Dimniki niso zelo opazni, vidimo le njihov vrhnji del. Tam ima dimniška kapa zelo opazno mesto. Tako kovinski kot keramični dimniški sistemi imajo lahko posrečeno dimniško kapo, ki dopolnjuje njihov videz, seveda pa vrhnji del dimnika običajno opremimo še z zidanim zaključkom, s katerim prav tako vplivamo na videz zgradbe. Ličen dimnik postavi izgledu zgradbe še piko na i, medtem ko elegantna dimniška kapa hkrati opravlja še druge pomembne naloge in poskrbi za optimalno delovanje dimniškega sistema.

dimnik

Keramični in inox dimniki

Veliko sivih las pri nakupu oziroma gradnji dimnika povzročajo predvsem materiali, med katerimi lahko izbiramo. Kakovostni dimniški sistemi so izdelani iz inoxa ali iz keramike, oba materiala pa imata nekatere odlike, s katerimi predstavljata zelo priporočljivo izbiro.

Inox dimniki so priljubljeni zato, ker so precej poceni in enostavni za izdelavo. Material je enostavno dostopen, prav tako ga je lahko oblikovati. Zato so lahko inox dimniki tudi bolj kompleksno oblikovani, po ugodni ceni dobimo razne domiselno oblikovane dimniške cevi in druge elemente, prav tako je možno takšne izdelke naročiti po meri. Tu ima inox ogromen potencial, ki se ga splača izkoristiti – sploh če upoštevamo, da so inox dimniki kljub ugodni ceni in enostavni izdelavi zelo kakovostni in odlično opravljajo svoje delo. Možno je namreč izdelati napredne izvedbe, to so večslojni dimniki in druge rešitve, ki odgovarjajo na praktično vse potrebe uporabnikov. Pogosto so zato prav inox dimniki prva izbira pri gradnji dimnika, tako pri novih objektih kot tudi pri sanacijah.

Dimniške cevi iz keramike so prav tako precej priljubljene. Imajo nekatere podobne prednosti kot inox dimniki, predvsem pa navdušijo z optimalnimi lastnostmi za prenašanje visokih temperatur in drugih obremenitev, do katerih pride pri dolgotrajnem kurjenju. Če želimo zagotoviti odlično delovanje dimniškega sistema na dolgi rok, je keramika lahko prava izbira, sploh v kakšnih posebnih okoliščinah, ki postavljajo specifične zahteve pri gradnji dimnika.

Mojstri za izdelavo dimnikov

Jasno je, da bo treba za gradnjo dimnika izbrati pravega mojstra. Od tega je nenazadnje odvisna tudi cena za dimnik, a še bolj smo pozorni na to, da zna izvajalec pripraviti pravo rešitev glede na naše potrebe. Pri zanesljivem in uveljavljenem mojstru lahko pričakujemo odlično ponudbo in vrhunsko izvedbo, predvsem pa zadovoljstvo pri uporabi kurilnih naprav z brezhibnim dimnikom.

dimniki

Pogoji poslovanja
envelope