Steklena drsna vrata v primerjavi z ugodnejšimi rešitvami

Opremljanje domačih in poslovnih prostorov vedno podredimo nekaterim prioritetam, ki jih postavimo že pred gradnjo oziroma opremljanjem objekta. V mislih imamo kar nekaj pomembnih faktorjev, ki ključno vplivajo na končno odločitev, kljub temu pa verjetno ne bomo imeli le ene možne rešitve, temveč bo treba med seboj primerjati več možnih opcij. To velja tudi za vrata, še posebej za vhodna vrata, med katerimi imamo veliko izbire. Ena od priljubljenih možnosti so steklena drsna vrata, ki v nekaterih primerih sploh nimajo konkurence.

Steklena drsna vrata se zelo pogosto uporabljajo v komercialnih objektih oziroma poslovnih prostorih. Videvamo jih v trgovinah in drugih poslovalnicah, pravzaprav povsod tam, kjer redno sprejemamo večje število ljudi. Imajo namreč več dobrodošlih prednosti, ki pridejo ravno v takšni vlogi najbolj do izraza. V domačem stanovanju so takšna vrata precej redka, a vseeno se pojavljajo. Za takšno okolje je za avtomatska vrata cena previsoka, uporabljamo pa vrata z ročnim pomikom, prav tako pogosto nadomestimo steklo z lesom ali drugim ugodnejšim materialom.

Kakšne so alternative? Že pri drsnih vratih imamo veliko različnih možnosti, tako da je področje precej široko. Poleg tega imamo na voljo tudi vrtljiva vrata in druge mehanizme, če se odločamo za avtomatska vrata. Vsekakor pa moramo omeniti še običajna nihajna vrata, ki se pretežno uporabljajo v stanovanjih.

Steklena drsna vrata in cenovno ugodne alternative

Za stanovanja praviloma velja, da želimo pri izbiri vrat najti kar se da ekonomično možnost. To je oprema, ki resda opravlja pomembno nalogo, a ne upravičuje visokih investicij. Za steklena drsna vrata cena pogosto presega proračun, namenjen za nakup opreme, zato so alternative veliko bolj atraktivne.

Steklena drsna vrata v stanovanju običajno nadomestimo s cenejšimi opcijami

Najcenejša vrata, ki jih lahko dobimo za stanovanje, so enostavna lesena vrata na običajnih tečajih. Takšna vrata so sicer lahko izdelana tudi iz plastike ali drugih ugodnih materialov. Pri vhodnih vratih se je treba nekoliko bolj potruditi, odločamo se med PVC, ALU in lesenimi vrati, ki so bolje prilagojena takšni vlogi. Gotovo pa steklena drsna vrata niso prva izbira, če opremljamo običajno stanovanje. Z vidika cene so precej draga, pa tudi sicer so lahko nekoliko bolj nerodna s svojim drsnim mehanizmom.

Če cena ni prioriteta, so sicer lahko tudi takšna vrata zelo posrečena v stanovanjskem okolju. Imamo pa na voljo tudi druge rešitve, razna pametna vrata pridejo na misel. Če pa nam je pomembna prav cena, a želimo vseeno v svoje stanovanje vključiti steklena drsna vrata, lahko najdemo nekatere kompromise, ki prinašajo nižjo ceno, a primerljiv končni učinek.

Steklena drsna vrata v ugodnih izvedbah

Običajno si steklena drsna vrata predstavljamo kot avtomatska vrata v komercialnih prostorih. A to ni edina možnost, sploh zato, ker je za avtomatska vrata cena takoj višja, v stanovanju pa te funkcionalnosti ne pridejo toliko do izraza. Drsni mehanizem lahko še vedno dobro izkoristimo, ni pa potrebe po električnem pogonu. Tako je za drsna vrata cena takoj precej nižja. Dejansko dobimo lahko tudi steklena drsna vrata za dobrih 100 evrov, če se odločimo za vrata z ročnim pomikom.

Druga možnost je, da nadomestimo steklo z bolj ugodnimi materiali. Če iščemo le posamezna vrata za kopalnico, za prehod na teraso ali za kakšne druge pogoste namene, tu sicer ne bomo veliko prihranili. Steklo za ena vrata je še vedno dovolj poceni, da bo končni strošek precej nizek. Res je, da je za steklena drsna vrata cena višja kot za lesena ali plastična, a razlika ni velika, predvsem pa s tem žrtvujemo ključne funkcionalnosti in neprekosljiv estetski učinek, ki ga prinaša steklo.

Drsna vrata torej lahko dobimo tudi po ugodni ceni, že za kakšnih 100 ali 200 evrov. To je lahko posrečena rešitev za stanovanja, pa tudi za druge objekte, kjer se steklena drsna vrata dobro znajdejo. Moramo pa upoštevati še to, da cena vrat ne bo edini strošek, ki ga bomo imeli s to opremo.

Za steklena drsna vrata cena ni odvisna le od stroškov nakupa

Že res, da je za enostavna drsna vrata cena lahko zelo ugodna, a to še ne pomeni, da bomo z nakupom že pokrili vse stroške. Takoj moramo pomisliti še na stroške vgradnje, ki so lahko še precej višji. Tu je sicer veliko odvisno od situacije – včasih lahko steklena drsna vrata enostavno namestimo tudi sami, še posebej manjša vrata v stanovanju. Če nimamo opravka z električnim pogonom, gre pravzaprav le za vrata na drsnem vodilu, kar ne zahteva velikega gradbenega posega.

Steklena drsna vrata so lahko draga, vrtljiva vrata pa pogosto prinašajo še višje stroške

Za naprednejša steklena drsna vrata pa bo treba tudi montaži posvetiti več pozornosti in več stroškov. Vgradnjo takšne opreme izvajajo strokovnjaki, ki zagotavljajo brezhibno delovanje in dolgoročno vzdržljivost. Prav tako ponujajo pogodbeno vzdrževanje in servisna opravila, kar je še en izmed stroškov, ki jih je treba omeniti. Če uporabljamo avtomatski mehanizem z električnim pomikom, pa ni zanemarljiva niti poraba energije. Tudi to prištejemo stroškom, ki jih bomo imeli, če se odločimo za takšna steklena drsna vrata.

Pogoji poslovanja
envelope