Se splača uporabiti strešni kovček?

Sodobni avtomobili imajo pogosto precej kompaktne oblike, da so okretni na ozkih mestnih ulicah in tesnih parkirnih mestih. Hkrati pa svoje dimenzije zelo dobro izkoristijo, ponujajo prostorno in udobno potniško kabino ter presenetljivo velik prtljažni prostor. Tako strešni kovček za prevoz tovora običajno ni nujna oprema, mnogi vozniki takšnega dodatka ne bodo prav nič pogrešali. Seveda pa se najdejo tudi vozniki, ki bodo absolutno potrebovali dodatno kapaciteto za prevoz tovora, v tem primeru nam kovček na strehi ponuja zelo praktično rešitev.

Gotovo bomo zadovoljni z dodatno kapaciteto, če prevažamo veliko tovora. To velja predvsem za kakšne družinske počitnice, ko je treba s seboj vzeti kar dosti opreme za vse družinske člane. Prav tako pogosto prevažamo kakšno drugo opremo, ki zasede veliko prostora. Mogoče se ukvarjamo s kakšnimi hobiji ali pa moramo prevažati opremo za službene obveznosti. Tu se bomo dobro pozanimali o možnostih, ki jih ponujajo strešni kovčki in druge podobne rešitve.

Na kakšnih daljših in zahtevnejših odpravah je strešni kovček povsem nujen

Včasih bomo potrebovali prav posebne nosilce in kovčke, ki so prilagojeni posebnim namenom. Ravno v takšnih primerih lahko pričakujemo, da bomo s ponudbo zelo zadovoljni, saj se pripravljajo tudi takšne rešitve.

Strešni kovček dobro odgovori na posebne zahteve uporabnikov

V prtljažnik lahko stlačimo marsikaj in le malo verjetno je, da nam bo zmanjkalo prostora za običajen tovor. Če imamo nekaj prostora tudi na sedežih, spravimo v avto ogromno tovora. A omejeni smo z dimenzijami, ki ne dopuščajo prevoza kakšnega nerodnega tovora. Dokler imamo opravka z manjšimi kovčki in nahrbtniki, se ni bati za kapaciteto prtljažnika. Če pa želimo s seboj vzeti kakšno opremo, ki presega dimenzije prtljažnega prostora, bomo naleteli na težave. V tem primeru se pozanimamo o možnostih, ki jih ponuja strešni kovček

Tu dobimo posebej prilagojene kovčke in nosilce za različne namene. Pogosto so nosilci seveda univerzalni in jih lahko uporabljamo za mnoge takšne potrebe, včasih pa dobimo prav posebne rešitve za specifične namene. Odličen primer je recimo strešni kovček za prevoz smuči in druge smučarske opreme. Za tak kovček bomo zelo hvaležni predvsem na poti domov, saj smuči in smučarskih čevljev gotovo ne želimo prevažati v avtomobilu – tudi, če jih lahko spravimo skozi prtljažnik preko sedežev v potniško kabino, nam bo v napoto sneg, ki smo ga pri smučanju nabrali, oprema pa bo v ovinkih plesala po avtu. Zato je veliko bolj praktično, da jo pospravimo na streho, kjer ne bo motila nikogar.

Drugi značilen primer pa je kolesarska oprema oziroma specifično kolesa. Tu imamo na voljo posebne rešitve, ki jih lahko dobro izkoristimo.

Strešni kovček zamenjamo z nosilcem za kolesa

Kolesarjem so posebej všeč Thule nosilci, ki so izdelani prav za prevoz koles. Na tem področju najdemo kar nekaj dobrih opcij, s katerimi bomo odlično pripravljeni na vse poti. Svoje kolo lahko enostavno vzamemo s seboj na dopust, lahko se hitro zapeljemo do kakšnih izletniških točk ali pa kam drugam. Kolesarski navdušenci, ki prebivajo v mestu, bodo kolo z avtomobilom zapeljali vsaj nekaj kilometrov iz mesta, da se naužijejo svežega zraka ob kolesarjenju v naravi. V vseh teh primerih so nam v veliko korist Thule nosilci za kolesa, ki jih lahko namestimo na avtomobil na različne načine.

Ni nujno, da bo treba pospraviti strešni kovček oziroma pripraviti poseben strešni nosilec. Thule nosilci za kolesa se lahko namestijo kar na vlečno kljuko vozila, kar je zelo praktična možnost za tiste, ki kolesa pogosto prevažajo. Tam imamo namreč do njih enostaven dostop, hitro lahko kolo namestimo na nosilec ali vzamemo z njega. Poleg tega ti nosilci ne motijo uporabe prtljažnika in so tudi sicer zelo praktični, z avta jih lahko enostavno snamemo, ko niso v uporabi. 

Seveda pa se lahko Thule nosilci namestijo tudi na streho, kjer prevažamo kolesa namesto strešnega kovčka. Potrebujemo poseben nosilec, ki to omogoča, moramo pa biti pozorni na dodatno višino vozila. 

Strešni kovček za vsakdanjo rabo

Ni nujno, da bomo na ta način vedno prevažali kakšno posebno opremo, strešni kovček je lahko povsem primeren tudi za vsakdanjo rabo. Včasih je to pravzaprav kar bolj praktična izbira od prtljažnika, saj do kovčka lažje dostopamo. Moramo pa imeti za tak učinek primerno opremo, strešni kovčki se namreč med seboj tudi precej razlikujejo in ni nujno, da jih bomo vedno uporabljali povsem brez težav. Kaj lahko se izkaže, da bo ta oprema tudi v napoto in precej nerodna za uporabo, še posebej seveda za tiste, ki težko dosežejo kovček na strehi svojega vozila.

Včasih je strešni kovček povsem dobrodošla oprema za vsakdanjo rabo

Tako moramo dobro premisliti, ali potrebujemo strešni kovček za vsakdanjo rabo. Včasih je to zelo praktična rešitev in bomo dejansko zadovoljni z novimi opcijami, ki jih odpira. Morda pa bomo ugotovili, da takšne opreme pač ne uporabljamo tako pogosto, da bi jo zares potrebovali ali da bi jo imeli stalno na avtu. Pogosto se pojavljajo tudi pomisleki glede aerodinamike in voznih lastnosti vozila ter tudi glede porabe goriva zaradi večjega zračnega upora, čeprav moderni kovčki te vplive močno omilijo. 

Pogoji poslovanja
envelope