Revolucija izpušnih sistemov

Avtomobilski izpušni sistemi so doživeli pravo evolucijo. Če primerjamo začetke motorjev na notranje izgorevanje in njihove izpušne sisteme v primerjavi z današnjimi, opazimo kar nekaj pomembnih novosti, ki pripomorejo h manjšim izpustom trdih delcev, škodljivih plinov, seveda pa se ne sme zanemariti tudi zvočno onesnaževanje neposredne okolice. Včasih so bili izpušni sistemi praviloma samo enostavno oblikovana cev, ki je pline vodila v okolico. Že kaj hitro pa so proizvajalci ugotovili, da lahko glasen ropot motorjev na bencin ublažijo z vstavitvijo posebnih dušilcev zvoka v izpušni sistem. To je bila prva izboljšava izpušnih sistemov, kmalu pa so ji sledile nove.

Pri delovanju avtomobila nastajajo različne snovi, ki se preko izpušnih plinov sproščajo v okolje. V neki meri so to povsem neškodljive snovi, ob tem pa se sprošča tudi več škodljivih snovi, ki jih je pametno omejiti. Za to skrbijo elementi v podvozju avtomobila, predvsem v notranjosti izpušnega sistema, pa tudi v samem motorju. Ti elementi imajo različne naloge glede na to, kakšne snovi zadržujejo. Najbolj seveda izstopajo škodljivi plini, a še veliko bolj nevarni so lahko trdni delci, ki nastajajo pri izgorevanju dizelskega goriva.

V vsakem primeru imajo izpušni sistemi pomembno nalogo, ki jo morajo opravljati brezhibno. Skrbijo za filtriranje izpuhov in zadrževanje škodljivih snovi, tako da se na koncu v okolje sproščajo čim manjše koncentracije škodljivih plinov. Najbolj pomembno vlogo ima pri tem katalizator, ki je običajno postavljen tik pred končno izpušno cev. Tam sprejema izpušne pline, ki so pred tem že prešli različne filtre. Gre za pline, ki jih težko ločimo ali odstranimo iz mešanice, lahko pa jih s kemičnimi reakcijami pretvorimo v manj škodljive snovi. Katalizator je namenjen prav temu, z veliko površino skrbi za stalen stik z izpušnimi plini, ki ob tem reagirajo in se pretvorijo v manj škodljive snovi. Na ta način je možno iz mešanice izpušnih plinov izločiti še ogljikov monoksid, ogljikovodike in dušikove okside. Te pline katalizator s pomočjo kemičnih reakcij pretvarja v manj škodljive snovi, predvsem vodo in ogljikov dioksid.

izpušni sistemi

To pa ni edina naloga, ki jo imajo izpušni sistemi. Omenili smo že filtriranje trdnih delcev, kar velja predvsem za dizelska vozila. Pri izgorevanju dizelskega goriva imamo opravka s strupenimi delci, ki jih zadržujejo ustrezni filtri. Poleg tega imajo izpušni sistemi tudi druge filtre in komponente, ki skrbijo za to, da v okolje ne uhajajo velike količine škodljivih snovi, čeprav škodljivih izpuhov nikoli ni mogoče povsem preprečiti, če motor deluje z izgorevanjem goriva.

Katalizatorji za čiščenje izpušnih plinov so postali naslednja velika novost pri tehnologiji izpušnih sistemov. Z njimi so se zmanjšali izpusti dušikovih oksidov, ki so krivec za nastanek kislega dežja ter imajo mnogo negativnih vplivov na okolje. Še nekoliko zatem pa so prišli na sceno dpf filtri, ki filtrirajo trde delce. Ti so glavni krivec za bistveno poslabšanje kakovosti zraka v prometnih mestih in ob močno obremenjenih cestah, kjer poteka tranzitni promet. Trdi delci so zlasti problem dizelskih motorjev, ki so se v 90 letih zelo hitro razširili tudi na segment manjših avtomobilov, kjer je prej kot glavno gorivo prevladoval bencin.

Izpušni sistemi z dpf filtri so zato bistveno čistejši od svojih predhodnikov. Mnogi domači mojstri prisegajo na odstranitev dpf filtra, s čimer naj bi se izboljšala moč vozil. Ob tem pa pozabljajo, da je odstranitev dpf filtra serijske vgradnje ilegalna in tak avto na tehničnem pregledu vedno zavrnejo. S stališča moči motorja odstranitev dpf filtra ne bi smela prinašati poslabšanja, če je ta ustrezno vzdrževan. Zato pa ga je treba na vsakih 50 000 km pregledati, da se izognemo nastajanju oblog. S pravočasnim odkritjem oblog jih lahko odstranimo, ne da bi pri tem uničili dpf filter.

Okoljevarstven vidik postaja vse bolj pomemben element tudi v avtomobilski industriji, zato ni nič presenetljivega, da se vse več proizvajalcev avtomobilov odloča za proizvodnjo okolju prijaznih avtomobilov. Ker pa seveda ne morejo biti vsi avtomobili okolju prijazni, pa imajo mnogi izmed njih številne elemente, ki preprečujejo izločanje strupenih snovi v ozračje. V vseh dizelskih vozilih se v izpušnemu sistemu nahaja DPF filter, ki poskrbi za izločanje nezgorelih trdnih dizelskih delcev.

Ključni sestavni del DPF filtra je njegovo satovje, v katerega se ujamejo vsi trdni delci. Ko je količina tovrstnih delcev dovolj velika in že preprečuje normalen pretok dimnih plinov, se izvede samodejna regeneracija oziroma čiščenje DPF filtra. Celoten postopek je odvisen od proizvajalca in predvsem od načina vožnje ter velikosti filtra. Znano je, da se DPF filter hitreje zamaši v primeru mestne vožnje, slabe kakovosti goriva ali pa slabe kakovosti motornega olja.

Zamašen filter trdnih delcev je potrebno obnoviti

Danes si dizelskih vozil ne moremo predstavljati brez filtra trdnih delcev, ki pomembno zmanjšuje količino tovrstnih snovi v ozračju. Njegova glavna funkcija je, da s pomočjo satovja odstrani iz izpušnih plinov vse večje delce, ki dokazano negativno vplivajo na zdravje ljudi, medtem ko manjši delci skupaj z izpušnimi plini zapustijo filter. Običajno ima filter trdnih delcev sposobnost samodejne regeneracije, pri kateri se ob povečani temperaturi izvede sežig in izpust vseh ujetih saj.

Kadar je regeneracija neuspela, potem obstaja resna nevarnost, da se filter trdnih delcev trajno zamaši, kar pomeni, da ga je potrebno zamenjati. Ker pa je to lahko zelo velik finančni zalogaj, je veliko boljša rešitev njegov obnova v eni izmed servisnih delavnic, kjer vam filter očistijo s stroji za suho čiščenje brez aditivov. Takšen postopek je izjemno učinkovit, z njim pa lahko kar za polovico podaljšate življenjsko dobo filtra trdnih delcev.

Katalizator je pomemben del vsakega dizelskega avtomobila. Vsakomur se lahko zgodi, da se mu pokvari katalizator in bo moral zato kupiti novega. Vsi rezervni avtomobilski deli so običajno precej dragi. Visoko ceno imajo še zlasti pri serviserjih, ki si lahko privoščijo, da rezervne dele prodajajo po resnično previsokih cenah.

Katalizator pa lahko kupimo tudi po ugodnejši ceni. Vse kar moramo narediti je to, da prebrskamo splet in zagotovo bomo našli cenovno ugodno ponudbo, ki bo primerna za naše finančne zmožnosti. Če imamo slabše plačano službo si namreč ne moremo privoščiti dragih rezervnih delov in zato lahko z malce iznajdljivosti kupimo različne artikle po sprejemljivejših cenah.

Katalizator bo v spletnih ponudbah zagotovo stal vsaj dvajset procentov manj, kot tisti, ki ga bomo kupili direktno pri serviserju. Seveda pa je pomembno, da imamo pri spletnih nakupih vsaj malce znanja o avtomobilih, saj moramo paziti, da kupimo tak katalizator, ki se bo brez težav prilegal v naš avtomobil. Če nismo pozorni se namreč lahko hitro zmotimo in kupimo neprimeren rezervni del, ki ga ne bomo mogli uporabiti.

Filter trdih delcev

Filter trdih delcev je precej drag rezervni del, za katerega bomo morali pri zamenjavi odšteti kar nekaj denarja. Že veliko Slovencev se je tako znašlo v situaciji, ko so morali kupiti nov filter, ki je bil precej cenovno nedostopen. Da se izognemo visokim cenam si lahko pomagamo tudi s ponudbo iz tujine.

Filter trdih delcev bo na tujin spletnih straneh zagotovo stal veliko manj kot v Sloveniji ali kot pri serviserju. Če se spoznamo na tuje jezike, ne bomo imeli težav pri nakupu izdelka iz tujine. Pomembno je le, da preverimo ali dostavljajo v Slovenijo ali ne.

Filter trdih delcev nam bodo iz tujine dostavili že v roku enega tedna in bo s poštnino vred zagotovo cenejši kot pri nas.

 

Pogoji poslovanja
envelope