Pergola se odlično poda v sodobno bivalno okolje

Sodobno bivališče mora biti dobro opremljeno in lepo urejeno. Še vedno seveda stavimo na pohištvo in opremo, ki v največji meri odloča o kakovosti bivanja, tej pa dodamo še kakšne dodatke, s katerimi svoje bivalno okolje res prilagodimo svojim željam in okusom. A to še ni vse, kar moramo opraviti, da lahko res uživamo v svojem stanovanju. Dobro moramo urediti tudi okolico, kjer imamo pogosto še dosti potenciala. Tako so vedno bolj priljubljeni lepo urejeni vrtovi, kjer najdemo terase, letne kuhinje, tudi kakšne lesene hišice, predvsem pa posrečena vsestranska senčila, med katerimi je tudi pergola. To je priljubljen dodatek, ki lepo popestri bivalno okolje in odpira številne možnosti za preživljanje prostega časa na svežem zraku.

Če bi radi dobro izkoristili zunanje površine okoli hiše, jih moramo seveda dobro opremiti. To velja v vsakem primeru, ne glede na interese in cilje. Nekaj opreme bomo gotovo potrebovali, zelo verjetno je, da bo v tej zbirki tudi zaščita pred neugodnimi vremenskimi razmerami. Predvsem se tu osredotočamo na zaščito pred dežjem, da lahko površine uporabljamo tudi ob slabem vremenu, a prav tako pomembno je, da vrt zaščitimo pred močnim soncem v poletnem času. Ravno zato je pergola lahko zelo dobrodošel dodatek ob stanovanjski hiši. Ima namreč vsestransko vlogo, ki jo odlično opravlja, piko na i pa doda še s čudovitim izgledom.

Kako deluje pergola?

V prvi vrsti je pergola senčilo, ki nas ščiti pred močnimi sončnimi žarki v poletnem času. To nalogo lahko uspešno opravijo tudi bistveno bolj enostavna senčila, pravzaprav je vsaka senca poleti dovolj dobra, da se lahko vanjo umaknemo pred visokimi temperaturami in žgočim soncem. A če urejamo domače zunanje površine, bomo gotovo izbirali med najboljšimi možnostmi za ta namen.

Pergola ima odlične učinke v tej vlogi. Gre za elegantno strukturo, ki se postavi na vrt, kjer želimo površine dobro izkoristiti za preživljanje prostega časa. Običajno izdelamo minimalistično nosilno konstrukcijo, na katero je položena streha, izdelana iz premičnih lamel. Izvedbe so sicer različne in enostavno lahko dobimo tudi drugačne pergole, nenazadnje se ta oprema izdeluje po naročilu in jo lahko brez večjih težav prilagodimo. Dobro funkcionira že statična izvedba, ki zagotavlja zaščito pred soncem, a je ne moremo prilagajati glede na razmere. Prav tako lahko pergola funkcionira tako, da jo sami opremimo z dodatnimi materiali za zasenčitev, dokaj priljubljene so recimo takšne izvedbe, ki jih prekrijejo plezajoče rastline, ki površine nato učinkovito zasenčijo.

Pergola je bržkone najboljša rešitev za moderno arhitekturo

Najbolje pa se bržkone obnese pergola s premičnimi lamelami. Te lahko enostavno upravljamo in dosežemo najboljši učinek v vsakršnih razmerah. Na površino lahko prepustimo tople sončne žarke in svetlobo, lamele pa lahko tudi zapremo, ko postane sonce premočno ali pa če se želimo zavarovati pred drugimi neugodnimi vremenskimi vplivi.

Pergola in druga senčila

Podobno nalogo imajo druga senčila, ki pa delujejo na drugačen način. Običajno preprosto tako, da preprečijo prehod sončnih žarkov na zasenčene površine. Tako so precej učinkoviti že enostavni senčniki in zasenčitvena jadra.

Bolj priljubljena izbira je tenda, ki ji pravimo tudi markiza. Takšna oprema je precej posrečena tudi na domačih površinah, še bolj značilna pa je za kakšne gostinske lokale, kjer želimo pred soncem in dežjem zaščititi goste na terasi. Tudi v takšni situaciji bi pergola sicer dobro opravila svojo nalogo, bo pa tenda bolj praktična in verjetno cenejša. Gre namreč za dokaj enostavno senčilo, ki ga sestavlja blago, razprostrto čez premični mehanizem. Markiza se tako enostavno spusti ali pospravi, lahko pa je seveda tudi fiksna, kar je še cenejša izvedba. Treba je poskrbeti le za to, da izberemo kvalitetne materiale, ki bodo res kos vsem obremenitvam, ki jih prinašajo vremenski vplivi. Tako za samo blago kot za mehanizem izbiramo preizkušene rešitve, s katerimi bomo dejansko zadovoljni.

Z nekaj domišljije lahko najdemo ali kar izdelamo še drugačna senčila, ki lahko dobro funkcionirajo. Ker površine precej enostavno zaščitimo pred neposrednim udarom sončnih žarkov, imamo tu kar dosti izbire in proste roke pri izdelavi senčil. Seveda pa je še vedno pametno, da se zanesemo na preverjene rešitve, sploh če želimo doseči še kakšne druge učinke.

Pergola s čudovitim estetskim učinkom

Zelo pomembno je, da je sodobno bivalno okolje tudi lepo urejeno. Pergole izstopajo prav s svojim vizualnim izgledom, ki se lepo ujame s sodobnimi stanovanjskimi hišami. Imajo značilne moderne poteze, čiste linije iz elegantnih materialov. Pogosto je pergola lesena, ni pa to nujno. Izbiramo lahko med različnimi materiali in učinki.

Pergola nam pušča veliko svobode pri oblikovanju končnega vtisa

Dodaten plus je še to, da je pergola lahko sestavljena iz različnih materialov in jih lahko dodamo tudi različne dodatke. Zelo posrečene so kombinacije lesa in stekla, to je z estetskega vidika odlična izbira, ki se lepo poda k sodobnim bivališčem. Med dodatki gre izpostaviti predvsem osvetlitev, LED svetila imajo izvrsten učinek in lahko takoj močno popestrijo zunanje površine ob hiši. Vedno imamo še to možnost, da pergolo vkomponiramo v zeleno okolico in opremimo z rastlinami.

Pogoji poslovanja
envelope