Pametne elektroinštalacije v sodobnih domovih

V domačem stanovanju s pridom izkoriščamo vse, kar nam ponuja sodobna tehnologija, da s tem pridemo do večjega udobja in višje kakovosti bivanja. No, morda ne koristimo prav vsega, kar imamo na voljo – vgradnja naprednih pametnih sistemov je še vedno bolj izjema kot pravilo, a gotovo že uporabljamo vsaj nekatere pametne naprave, ki potrebujejo ustrezne elektroinštalacije. Na to je treba misliti že pravočasno, da lahko uredimo primerno okolje za namestitev in za uporabo takšne opreme. V večjih hišah bomo morda zelo zahtevni, v kakšnih manjših stanovanjih pa lahko vse dokaj enostavno opravimo tudi naknadno, morda kar sami.

Za zahtevne inštalacije se splača zaposliti strokovnjaka, ki ne poskrbi le za polaganje napeljave, temveč že za načrtovanje in pripravo pravih rešitev. V domu s pametnimi sistemi je to ključnega pomena, da lahko res dobro izkoristimo funkcionalnosti, ki jih oprema ponuja. Dobro načrtovane elektroinštalacije nas poleg tega ne omejujejo pri nadgradnjah in omogočajo naknadno vgradnjo sistemov, ki se vključijo v pametno hišo. Gotovo je tako lažje skrbeti za prijetno in urejeno bivalno okolje, kot če bi inštalacije v izhodišču uredili le za opremo, ki se vgradi takoj.

Z dokaj enostavnimi prilagoditvami je možno doseči odlične učinke. To pomeni, da bo tudi cena elektroinštalacij razmeroma ugodna, še posebej v primerjavi z drugimi, zahtevnejšimi in zamudnejšimi posegi pri gradnji hiše. Tako si lahko kar dosti privoščimo, tudi ureditev napredne pametne hiše ne bo velik strošek, sploh če na inštalacije pomislimo že pravočasno.

S pomočjo ustrezne elektroinštalacije uporabljamo razne napredne sisteme

Kakšne pametne sisteme sploh imajo sodobna bivališča? Spekter je precej širok in vsak lahko uredi svoje stanovanje povsem po svojih željah. Ni nujno, da bo cela hiša povsem futuristično opremljena z naprednimi pametnimi sistemi, lahko uporabljamo le posamezne naprave, ki nam najbolj pomagajo.

Elektroinštalacije nam omogočajo, da v dom vgradimo pametne sisteme

Pravzaprav je to precej pogost prvi korak, da preizkusimo kakšno enostavno pametno napravo. V tem primeru tudi ne potrebujemo posebne elektroinštalacije, izognemo se še nekaterim drugim problemom. Začnemo lahko s povsem enostavnimi pametnimi sistemi, recimo s pametno razsvetljavo. Čeprav nam luči na stikalo običajno ne predstavljajo velikega problema, se bomo hitro navadili na dodatne funkcionalnosti pametnih žarnic, sploh če jih povežemo v centralni nadzorni sistem, po možnosti tak, ki omogoča upravljanje z glasovnimi ukazi. Tako imamo osvetlitev povsem pod nadzorom ne glede na to, kje se nahajamo. Tudi če stikala ne moremo doseči ali imamo polne roke tovora, lahko enostavno osvetlimo svoje prostore. Pametne žarnice so poleg tega pogosto posebej prilagodljive in lahko odlično preobrazijo ambient.

Podobno velja za druge posamezne pametne sisteme. Te se dobro skladajo z obstoječo infrastrukturo in jih lahko enostavno vgradimo, ne da bi potrebovali dodatne elektroinštalacije. Nekateri naprednejši sistemi pa vseeno zahtevajo več pozornosti.

Elektroinštalacije za napredne pametne sisteme

Že res, da za žarnice ne potrebujemo posebne napeljave, bomo pa morali elektroinštalacije bistveno bolje urediti, če želimo vgraditi nekatere druge pametne sisteme. Odličen primer je recimo varnostni sistem, ki ga uporabljamo za preganjanje morebitnih vlomilcev in drugih nepridipravov. Tega običajno ne moremo priklopiti v obstoječe napeljave, sploh če gre za kak naprednejši sistem. Ta vključuje alarmne naprave, ki jih namestimo na okna in vrata, pogosto imamo tudi zunanjo razsvetljavo, kamere, varnostno opremo na vhodu … Vse te komponente se povezujejo med seboj, potrebujejo dostop do električnega omrežja in povezavo z internetom.

Za takšne elektroinštalacije je treba imeti boljši načrt. Prepričati se moramo, da je sploh možno vgraditi napreden sistem, opravimo meritev električnih inštalacij in pripravimo vse potrebno za vgradnjo takšnega sistema. Tako ne bo nepredvidenih težav, zapletov in stroškov, ko se dejansko lotimo dela. Seveda je najbolje, da vse opravijo usposobljeni strokovnjaki, kar vedno priporočamo, ko imamo dela z električnimi napeljavami. Tu namreč potrebujemo posebno opremo, veliko znanja in izkušenj, pa tudi druge kompetence, da lahko pripravimo učinkovite elektroinštalacije.

Mojstri za elektroinštalacije

Je pa ponudbe med strokovnjaki načeloma kar veliko. Deležni bomo dobrih ponudb za bolj ali manj napredne elektroinštalacije, praktično vsak elektroinštalater lahko dobro opravi svoje delo tudi pri pametnih inštalacijah, dokler ne gre za kakšne zelo zahtevne projekte. Prav tako bo treba morda opraviti nekatere splošne naloge, recimo meritev električnih inštalacij. Pomembno je, da vsa ta opravila zaupamo usposobljenim in izkušenim izvajalcem, da ne bo kakšnih težav. Predvsem se želimo izogniti kompromisom in bližnjicam, ki jih radi ubirajo kakšni neustrezni inštalaterji – splača se plačati več za zanesljive napeljave, ki nas ne bodo pustile na cedilu. Če varčujemo in izbiramo poceni elektroinštalacije, s tem sprejemamo varnostno tveganje in verjetno ne bomo povsem zadovoljni s samimi napeljavami.

Elektroinštalacije morajo biti brezhibno urejene, ne glede na to, ali imamo pameten dom ali ne

Elektroinštalater bo znal pripraviti pravo rešitev glede na potrebe vsake posamezne stranke. Tako lahko pričakujemo, da bomo uspeli vzpostaviti tudi pametne sisteme v hiši. So pa elektroinštalacije le ena plat celovitih pametnih sistemov v hiši – včasih lahko tudi druge izdelke in storitve najdemo kar pri elektroinštalaterju, bomo pa gotovo morali pobrskati še po drugi ponudbi in najti tudi nekatere druge mojstre. 

Pogoji poslovanja
envelope