O udobju pri delu na kmetiji odloča traktorski sedež

Praktično vsa opravila na sodobnih kmetijah opravljamo s pomočjo kmetijske mehanizacije. Veliko pozornosti namenjamo traktorjem in priključkom, ki dejansko opravijo veliko dela, a še vedno ima ključno vlogo sam uporabnik. Kmetje veliko časa preživijo v traktorskih kabinah, kjer z upravljanjem mehanizacije obdelujejo kmetijske površine. V praksi se izkaže, da za prijetno in udobno delo niso zaslužne zmogljive naprave in priključki, temveč ima največji vpliv na to pravzaprav traktorski sedež.

Mnogi kmetje na sedež ne pomislijo niti ob nakupu novega traktorja. Vsak traktor ima sedež, ki dokaj dobro opravi svoje delo, sploh če ga le na hitro preizkusimo. Kakšni starejši traktorji so sicer še imeli neudobne sedeže, morda kar z izpostavljenimi kovinskimi in lesenimi deli. A sodobni sedeži so veliko bolj udobni, tudi če se ne odločimo za poseben traktorski sedež, temveč uporabljamo preprosto tistega, ki ga ima traktor ob nakupu. Vprašanje je le, kako dobro se bo tak sedež obnesel takrat, ko je treba na višku sezone v traktorski kabini presedeti cel delovni dan.

Kako traktorski sedež skrbi za udobje?

Vsekakor mora biti sedež za traktor dobro oblazinjen in sestavljen iz udobnih materialov. Tu imamo tudi sami dosti možnosti za prilagoditve, sedež lahko enostavno dopolnimo s kakšno mehko podlogo ali udobnim pregrinjalom. S tem lahko nekoliko omilimo neudobje, značilno za slabše sedeže. A veliko večjo vlogo ima blaženje obremenitev z različnimi načini vzmetenja. 

Če imamo kak starejši traktorski sedež, morda sploh nima vzmetenja. Takšni sedeži so precej neudobni, kar se hitro pokaže pri vožnji po razgibanem terenu. Imajo pa traktorji že vrsto let že serijsko vgrajene bolj udobne sedeže, ki imajo po navadi mehansko vzmetenje. Takšni sedeži so vsestranski, dokaj ugodni in se dobro obnesejo pri redni uporabi traktorja na raznovrstnih površinah. Zadovoljivo blažijo obremenitve pri delu na terenu, a preko dolgega delovnega dne vseeno pridejo do izraza nekatere pomanjkljivosti, ki jih prepoznamo kot neudobje.

Star traktorski sedež gotovo ne bo udoben

Najboljši so s tega vidika sedeži, ki imajo zračno vzmetenje. Tak traktorski sedež bistveno bolje duši obremenitve pri vožnji po terenu. Sedež ima večjo fleksibilnost, dobro odgovori na obremenitve pri vožnji, tudi pri dolgotrajni uporabi ohranja udobje. Seveda pa so takšni sedeži nekoliko dražji in jih ne dobimo vedno že ob nakupu traktorja. Poleg tega pri starejših traktorjih obstaja možnost, da se je mehanizem zračnega vzmetenja poškodoval in blaženje ne deluje več tako dobro. Tu se hitro izkaže, da je pametno sedež za traktor včasih tudi zamenjati ali servisirati. Sedeži se tako pridružujejo raznim drugim rezervnim delom, ki jih najdemo pri ponudnikih kmetijske mehanizacije in rezervnih delov.

Nadomesten traktorski sedež in druga rezervna oprema

Ponudba traktorskih rezervnih delov je dokaj pestra, saj se traktorje pogosto servisira. To so naprave, ki dolga leta opravljajo zahtevno delo, torej pride do raznih poškodb, okvar in obrabe. Ponudniki nadomestne opreme so dobro pripravljeni na povpraševanja svojih strank, bomo pa morali najti prave rešitve glede na to, kaj potrebujemo.

Vedno se orientiramo po znamki in modelu ter preverimo ponudbo ustrezne nadomestne opreme. Tako so recimo na voljo rezervni deli SIP, to je znamka, ki je pri nas zelo priljubljena. Njihova kmetijska mehanizacija je na trgu dobro zastopana, tako da dobimo brez težav tudi nadomestne dele. Pogosto so recimo za obračalnik SIP rezervni deli na voljo na istem mestu kot nadomestni deli za vso drugo mehanizacijo te znamke, to pa spremlja še ponudba za mehanizacijo drugih znamk. Tudi traktorski sedež po navadi dobimo kar na istem mestu, kjer so recimo na voljo rezervni deli SIP, se pa moramo seveda pozanimati o specifičnih izdelkih, ki nas zanimajo.

Najlažje bomo našli ponudbo za mehanizacijo, ki je pogosto v uporabi. Tako so za obračalnik SIP rezervni deli na voljo v široki ponudbi, težje bomo dobili nadomestne dele za kakšno zelo specializirano opremo in za manj priljubljene znamke. Kam se tu uvrščajo traktorski sedeži? Spet je to odvisno od znamke in modela.

Traktorski sedež lahko ponudi veliko dodatnega udobja

Traktorski sedež lahko v primeru težav ali obrabe enostavno nadomestimo z enakim modelom. Še posebej to velja za sedeže, s katerimi so opremljeni novi traktorji. Lahko pa najdemo tudi ponudbo posebnih sedežev, med katerimi se sami odločamo na podlagi svojih prioritet.

Izberemo lahko poseben traktorski sedež

Sedež je možno v traktorju preprosto zamenjati, zato se lahko odločimo za kak poseben model. S tem lahko takoj močno nadgradimo udobje pri delu na terenu. Izberemo traktorski sedež, ki ima boljše blaženje in je bolj udoben. Takšne modele prodajajo dobavitelji kmetijske mehanizacije in nadomestnih delov, ponekod dobimo kar zanimivo ponudbo tudi med sedeži.

Prav tako dobimo na istem mestu možnost servisiranja sedežev. Sedež se lahko pokvari oziroma poškoduje, pri zračno blaženih sedežih se recimo preluknja zračni mehur, ki ga je treba nato zamenjati. Izberemo lahko nov traktorski sedež ali pa se odločimo za popravilo, kar opravijo usposobljeni serviserji. Pametno je to ponudbo dobro poznati, da lahko kar najbolj izboljšamo svojo izkušnjo pri uporabi traktorja, pripravljeni pa smo tudi na kakšne posebne primere in težave. 

Pogoji poslovanja
envelope