Nepredvidljiva registracija vozil – cena vas lahko preseneti!

Vsako vozilo, ki ga nameravamo voziti po slovenskih cestah, je treba najprej registrirati. Brez registracije ga ne moremo zapeljati niti domov, tako da se to opravi običajno že ob nakupu vozila. Izjema so le nekateri delovni stroji in nekatera manjša vozila, ki ne potrebujejo registracije, a v veliki večini primerov je treba takoj poskrbeti za registracijo, kar vključuje praktično vse osebne avtomobile in motorje, s katerimi se najpogosteje vozimo. Takrat pa se bo izkazalo, kako nepredvidljiva je lahko registracija vozil, cena namreč pokriva precej širok spekter in nas lahko tudi preseneti.

Dobro je znano, da imamo z vozili kar nekaj stroškov. Običajno je največji strošek že cena vozila ob nakupu, takrat bo treba verjetno pripraviti nekaj tisoč evrov za plačilo. Že takoj pa se srečamo še z nekaterimi drugimi stroški, med katerimi je tudi registracija vozil, cena pa je lahko dokaj visoka tudi za zavarovanje, tehnični pregled in druge obveznosti ob nakupu novega avtomobila. Na to moramo biti pozorni pravočasno, da nas stroški ne presenetijo. Če imamo precej omejen proračun za nakup vozila, nam bo morda zmanjkalo denarja za te dodatne stroške.

Poleg tega moramo upoštevati še to, da se bomo z dodatnimi stroški srečevali skozi celotno življenjsko dobo vozila. Pravzaprav bodo stroški verjetno postali še višji. Pogosteje je treba opravljati preglede, prav tako pride v poštev kak servis, popravila in zamenjave. Poveča se poraba goriva, dražje so lahko tudi zavarovalne premije. Tu ne gre za stroške, ki jih ima registracija vozil, cena odraža druge zahteve, ki pa niso nič bolj prizanesljive do denarnice voznika. Piko na i dodajo še vsi drugi majhni stroški, ki se pojavljajo ob redni uporabi vozila.

Registracija vozil – cena v idealnem primeru

Koliko bo torej registracija vozila sploh stala in kaj lahko naredimo, da bo cena čim nižja? Stroški so v tej fazi odvisni od več različnih faktorjev, ki jih ne moremo povsem nadzorovati. Predvsem moramo vedeti, kaj je treba sploh plačati ob registraciji. Nekaterim stroškom se ne moremo izogniti, povezani so neposredno s postopkom, ki ga ima registracija vozil, cena samega postopka je en izmed takšnih stroškov. Ta strošek ima sicer fiksno ceno glede na postopek, ki ga opravljamo, recimo prijava vozila z dvema registrskima tablicama nas stane okoli 40 evrov.

Drugi stroški niso fiksni in se lahko precej spreminjajo. Razliko naredi že to, ali potrebujemo tudi tehnični pregled ali ne. Ob registraciji moramo imeti potrdilo o tehničnem pregledu, ni pa nujno, da se to opravi prav pri registraciji, zato ni nujno, da bo to v tej fazi poseben strošek. Če potrebujemo tehnični pregled, bo treba to doplačati, so pa cene tudi v tem primeru usklajene in predvidljive.

Večjo razliko naredi letna dajatev za uporabo vozila v cestnem prometu, ki se izračuna na podlagi prostornine motorja. Tu so v veliki prednosti tisti, ki imajo avto z motorjem do 1350 ccm prostornine motorja, to navrže le kakšnih 60 evrov. Za zmogljivejše avte nas čaka dražja registracija vozil, cena za letno dajatev bo morda tudi 500 evrov ali več. Posebna izjema so električna vozila, ki so oproščena te dajatve.

Za vsak avtomobil je zahtevana registracija vozil, cena pa bo višja pri težjih in bolj zmogljivih avtomobilih

V idealnem primeru, ki vključuje registracijo električnega vozila brez potrebe po tehničnem pregledu, bo cena slabih 40 evrov, kar je treba odšteti za sam postopek prijave z dvema tablicama. Če je treba plačati še letno dajatev za bencinska vozila, bo strošek registracije vsaj 100 evrov. Če je treba opraviti še tehnični pregled, bo treba prišteti še 35 evrov.

Običajno je registracija vozil cena, ki je ne moremo znižati

Izkaže se torej, da je registracija vozil cena, ki je ne moremo enostavno znižati. Izjema je primer, da se za nakup vozila še odločamo in se osredotočimo prav na te stroške. Tako se recimo odločimo za električno vozilo in imamo z njim bistveno nižje stroške. Prav tako lahko premislimo o vozilih z manjšo prostornino motorja, da lahko prihranimo pri letni dajatvi. A v vsakem primeru bomo naleteli na nekatere stroške, ki se jim ne moremo izogniti.

To pomeni, da je pametno stroške pri uporabi vozila nižati na drugih področjih. Bolj kot registracija vozila je kritična uporaba, pri nadzorovanju vožnje nam recimo pomagajo tahografi, pa tudi sicer smo pozorni na to, kako vozimo in kakšni stroški pri tem nastajajo. Tahograf nam tu lahko zelo pomaga.

Ker se večkrat opravlja registracija vozil, cena s časom raste

Registracija vozil - cena je ugodna, bolj kritični so drugi stroški

Za samo registracijo ne bo treba odšteti veliko, strošek je primerljiv s ceno za en rezervoar goriva ali dva. Bolj pomembno je torej, da pametno vozimo z minimalno porabo. V nekaterih vozilih se za to uporabljajo tahografi, ki nadzirajo vožnjo in podajajo vse potrebne informacije tudi o porabi ter obrabi ključnih sistemov vozila. Nepogrešljiv je tahograf za tovornjake in avtobuse, pri teh vozilih lahko z načinom vožnje prihranimo veliko več, kot terja registracija vozil. Cena za tak postopek je praktično zanemarljiva v primerjavi s stroški dolgoročne uporabe.

Pogoji poslovanja
envelope