Naj vaše dvorišče zasije z novimi vrati!

Ureditev dvorišča ima pomembno vlogo pri oblikovanju prijetne in urejene okolice domače hiše. Dosežemo lahko različne učinke, vplivamo pa tako na počutje stanovalcev kot na podobo bivališča. Dvoriščna vrata ob tem ponujajo še koristno funkcijo in preprečujejo dostop nepovabljenim gostom, na povabljene pa naredijo odličen vtis. Nova vrata torej ponujajo velik potencial, ki se ga splača izkoristiti.

Lahko za dvorišče uporabimo kar zapornice?

Pogosto se za omejevanje dostopa do površin uporabljajo kar zapornice. Te so namreč enostavne, ne zavzamejo veliko prostora, brez težav jih upravljamo. Tudi z vidika stroškov so zelo privlačna izbira – zapornice so poceni in ne zahtevajo kakšnega posebnega vzdrževanja, prav tako ne prinašajo dodatnih stroškov na dolgi rok. Ravno zato so priljubljena izbira v različnih okoljih, kjer želimo učinkovito preprečiti dostop do površin.

Na domačem dvorišču se zapornice praviloma ne obnesejo tako dobro. V mislih imamo namreč različne cilje, ki jim bolje odgovarjajo prava dvoriščna vrata. Že res, da bo zapornica odlično opravila svoje delo s tega vidika, da preprečuje dostop avtomobilom, a od dvoriščnih vrat pričakujemo tudi lep vizualni izgled, nekaj dodatne zaščite in intimo na domačih površinah. Prav tako pogosto želimo vrata tudi avtomatizirati, kar je možno tudi pri zapornicah, a ne dosegamo tako prepričljivih učinkov v domačem okolju.

So pa zapornice seveda nadvse koristne v mnogih drugih okoljih. So preprosta rešitev za razne industrijske površine, posebej priljubljene so kot oprema za parkirišča in podobne površine. Včasih je ključna odlika prav to, da so izredno enostavne in poceni. Pogosto pa nam še bolj odgovarjajo s tem, da jih je možno povezati z naprednimi sistemi, ki upravljajo njihovo delovanje. Tako dobimo zelo vsestranske zapornice, ki se lahko prilagodijo potrebam v vsakem okolju. Imamo recimo avtomatske zapornice, ki prepoznajo približevanje pooblaščenih vozil. Lahko delujejo v kombinaciji s parkomati oziroma na druge načine preverjajo dovoljenja za prehod. Dosežemo lahko odlične učinke za vsako okolje, zato so te rešitve zelo priljubljene.

dorman vrata

Podobno velja za industrijska vrata

Prav to so pogosto tudi odlike, ki jih imajo industrijska vrata. Na industrijskih površinah želimo imeti popoln nadzor nad delovanjem svoje opreme. Ni pa nujno, da bo to res potrebno pri prav vsakem prehodu. Zato je pametno pozorno izbrati prilagodljive rešitve, ki jih lahko pripravimo tako, da bodo vedno kar najbolje zadostile svojim zahtevam. 

Industrijska vrata tako dobimo v različnih izvedbah. Spet se lahko dobro obnesejo že zapornice, ki jih je možno prilagoditi za uporabo na industrijskih površinah. Pogosteje pa uporabljamo prava industrijska vrata, ki so še bolje pripravljena na svoje delo. Imajo zelo odgovorno nalogo, da preprečujejo nepooblaščen dostop do industrijskih površin. Pomisliti moramo tudi na vlomilce in druge nepridiprave. Takšna vrata so zato zelo robustna in zanesljiva, običajno izdelana iz kovine in imajo pogosto tudi dodatne protivlomne zaščite.

Pogosteje pa bodo industrijska vrata v uporabi, ko bodo k njim pristopili zaposleni. Takrat morajo vrata zelo dobro delovati. Pogosto se tu odločamo za avtomatska vrata, katerih delovanje je možno dobro prilagoditi takšnim zahtevam. Lahko se odpirajo avtomatsko s senzorjem gibanja, lahko pa jih odpiramo in zapiramo tudi z gumbom ali z identifikacijsko kartico. Tu imamo sicer na voljo več dobrih rešitev, recimo tudi odpiranje s prstnim odtisom ali s prepoznavo obraza. V nekaterih okoljih je to izredno pomembno. Še bolj koristna je funkcija odpiranja na daljavo, da imamo nadzor nad vhodom kar iz centralne kontrolne sobe. To nam sodobna tehnologija spet ponuja celo vrsto dobrih rešitev.

Industrijska vrata so vsekakor zelo koristna in se odlično obnesejo tudi v kakšnih bolj zahtevnih okoljih. A če iščemo vrata za domače dvorišče, običajno ni potrebe po tako napredni opremi. Iščemo elegantne in učinkovite rešitve, ki so hkrati tudi nekoliko cenejše. Na srečo tudi na tem področju najdemo zelo dobre opcije.

Doma pogosto uporabljamo dvoriščna drsna vrata

Na voljo imamo različne rešitve, ki jih lahko v domačem okolju dobro izkoristimo. Takšno ponudbo dobimo na Dorman.si, kjer strokovnjaki predstavljajo prave rešitve za vsako okolje. Včasih imamo v mislih prav kakšne specifične funkcionalnosti, pogosteje pa pričakujemo le to, da vrata brezhibno delujejo in brez težav opravljajo vse svoje naloge pri uporabi na domačem dvorišču.

Tem zahtevam odgovarjajo dvoriščna drsna vrata, ki so priljubljena izbira predvsem ob sodobnih hišah, kjer imamo nekaj prostora za lično dvorišče. Potrebujemo zanesljiva in lepa dvoriščna vrata, dodaten plus pa je možnost samodejnega pomika po drsnem vodilu. Tako so dvoriščna drsna vrata vse, kar od takšnih vrat pričakujemo.

Kako delujejo dvoriščna drsna vrata?

Morda bi si mislili, da so takšna vrata precej kompleksna ali draga. V resnici pa gre za dokaj enostavno rešitev, ki je zelo elegantno zasnovana. Nenazadnje so dvoriščna drsna vrata le preprosta vrata, postavljena na drsno vodilo. Z nekaj spretnosti lahko takšna vrata izdelamo kar sami doma, a seveda dobimo boljše rešitve pri strokovnjakih, kot je Dorman. Pričakujemo lahko zelo dobro ponudbo, vrata je možno dobro prilagoditi za vsako okolje.

Če imamo dovolj prostora po dolžini, lahko drsna vodila namestimo brez velikih posegov v prostor. Nekatere izvedbe drsnih vrat pa niti ne potrebujejo dodatnega prostora in se preprosto zložijo. Pomembna funkcija, ki jo imajo dvoriščna drsna vrata, je seveda ta, da se enostavno odpirajo in zapirajo. Glede na to, da jih običajno uporabljamo takrat, ko prehajamo na domače dvorišče ali z njega z avtomobilom, gotovo ne želimo vedno izstopati in vrat odpirati sami – odločimo se za avtomatska dvoriščna vrata, ki ponujajo uporabniku bistveno boljšo izkušnjo. Za pomikanje po drsnem vodilu skrbi električni pogon, ki ga lahko povežemo z raznimi senzorji, daljincem in drugimi možnostmi upravljanja.

Lahko pa doma uporabljamo tudi enostavnejša vrata, ki ne potrebujejo električnega mehanizma. Posebej dober učinek dosežemo v primeru, da želimo postaviti enostavna vrtna vrata za pešce.

drsna vrata 1

Tudi vrtna vrata imajo lahko vidno vlogo na domačem dvorišču

Med vrtnimi vrati in dvoriščnimi vrati ni vedno velikih razlik in včasih mislimo kar na isto opremo. Poleg tega dobimo vse te rešitve kar pri enem ponudniku, na spletu lahko dobimo raznovrstno ponudbo vrtnih in dvoriščnih vrat. Tudi na https://www.dorman.si/domov.html so na voljo vrata v vseh možnih oblikah, tako da bomo gotovo lahko našli pravo rešitev za svoje dvorišče.

Morda bodo to enostavna vrtna vrata, ki so zelo prepričljiva v različnih ozirih. Za razliko od avtomatiziranih dvoriščnih vrat so nekoliko bolj preprosto zasnovana, posledično so tudi cenejša. So bolj kompaktna in jih lahko lepo prilagodimo vsakemu okolju. Še vedno pa opravljajo pomembno nalogo, zapirajo domače površine in hkrati omogočajo prehod stanovalcem in povabljenim obiskovalcem.

Tudi vrtna vrata morajo biti seveda dobro pripravljena na svojo nalogo. Poskrbeti moramo za to, da so funkcionalna in vzdržljiva, da bodo res dobro služila svojemu namenu skozi dolga leta. 

Kvalitetna vrtna vrata za uporabo na prostem

Okolica hiše je stalno na udaru raznih vremenskih vplivov in drugih nevšečnosti. Pred njimi se zatečemo pod streho, zunanja oprema pa te možnosti nima. Zato je treba tudi vrtna vrata izdelati iz kvalitetnih materialov, ki so odporni na takšne vplive. Predvsem mislimo na dež in vlago, pa tudi na UV sevanje in druge obremenitve, nenazadnje tudi na mehanske obremenitve pri redni uporabi.

Pogosto izdelujemo kovinska vrtna vrata, pa tudi v primeru, da so nam bolj všeč drugi materiali, po navadi vrata oblikujemo na podlagi kovinskega ogrodja. Tako lahko izdelamo zelo kakovostna vrata, ki bodo dobro opravila svoje delo, hkrati pa bodo tudi lepo izgledala. Moramo pa seveda tudi druge materiale dobro pripraviti na okolje, izbiramo recimo naravno odporne vrste lesa, les pa še dodatno obdelamo z laki in barvami za zunanjo uporabo.

Kakšno prilagodljivost ponujajo drsna dvoriščna vrata?

Tudi drsna dvoriščna vrata lahko na različne načine prilagodimo. Pravzaprav imamo opravka z istimi premisleki in moramo tudi v tem primeru zagotoviti vzdržljivost na udaru raznih vremenskih dejavnikov. Poleg tega imajo večja dvoriščna vrata tudi večjo vlogo pri oblikovanju vizualnega vtisa, ki ga ima naša hiša in okolica. S premišljenim oblikovanjem vrat pa močno vplivamo še na svojo izkušnjo pri uporabi vrat.

Drsna dvoriščna vrata se lahko oblikujejo precej poljubno, saj so sestavljena iz enostavnih elementov, ki jih je možno prilagoditi vsaki situaciji. Na začetku se sicer odločamo med različnimi mehanizmi, dobimo lahko tudi zelo domiselne izvedbe drsnih vrat. To so recimo zložljiva vrata, ki pri odpiranju ne potrebujejo veliko prostora.

Bolj pogoste pa so druge prilagoditve. Spet izbiramo med različnimi materiali, tu se običajno odločimo za kovinsko ogrodje z večjimi lesenimi površinami. Lahko pa so drsna dvoriščna vrata tudi v celoti iz kovine, odvisno od okolja. Material lahko v vsakem primeru še dodatno prilagodimo, da se vrata ujamejo z vizualnim stilom okolice. Vgradimo lahko tudi elemente iz drugih materialov, recimo zasteklitev za posebej zanimive učinke.

Prilagoditve mehanizma za odpiranje in zapiranje vrat

Za odpiranje in zapiranje dvoriščnih vrat običajno skrbi električni motor, ki pomika vrata po drsnem vodilu. Tudi te funkcionalnosti je možno dobro prilagoditi. Že enostaven električni pomik je zelo učinkovit in odlično deluje. Običajno se drsna dvoriščna vrata odpirajo s pomočjo senzorja, ki prepozna domača vozila, ali pa imamo daljinski upravljalnik. Včasih se odločimo za gumb, ki je nameščen pred dostopom do dvorišča. Na voljo pa imamo še mnoge druge opcije, s katerimi lahko prilagodimo delovanje drsnih dvoriščnih vrat. Dosežemo lahko zelo impresivne učinke, saj se električni pomik lahko povezuje z raznimi senzorji in pametnimi mehanizmi.

Pogoji poslovanja
envelope