Naj vas nikoli več ne zebe!

V sodobnih stanovanjih ni bojazni, da bi nas zeblo – imamo namreč odlično toplotno izolacijo, vgrajeni pa so tudi zmogljivi ogrevalni sistemi. 

Za tak učinek se moramo seveda dobro opremiti, načrtovati moramo vgradnjo kakovostne opreme, delo pa je treba opraviti brezhibno. V poštev pridejo razni posegi, s katerimi se dobro pripravimo na zimo.

Prava rešitev je polaganje talnega gretja

Če želite doseči kar najboljši učinek pri ogrevanju domačega stanovanja, bo polaganje talnega gretja gotovo prava rešitev. 

Tak ogrevalni sistem deluje v kombinaciji z različnimi viri energije in lahko ponudi izjemne izkoristke. Je zelo primeren kot način varčnega ogrevanja s toplotno črpalko. 

Seveda pa je možno polaganje talnega gretja izvesti tudi tam, kjer uporabljamo druge ogrevalne naprave, saj praktično vsak toplovodni sistem lahko zagotovi dovolj toplo vodo za dobro delovanje teh grelnih teles.

Je pa polaganje talnega gretja opravilo, ki ga je treba opraviti celovito in pravočasno. Ni nujno, da bo šlo za velik in zahteven poseg, seveda pa je treba odstraniti pohodno površino in podnjo namestiti grelne elemente. 

S tega vidika je gotovo bolj priporočljivo, da se polaganje talnega gretja opravi že pri gradnji objekta. Možne so tudi kasnejše adaptacije, pravzaprav lahko prav adaptacija talno gretje prinese v starejše objekte ali v druge prostore, kjer želimo izkoristiti prednosti tega načina ogrevanja. 

talno-gretje-ogrevanje

Pričakujemo, da bo možno delo opraviti dokaj hitro in enostavno. Večino dela polaganje talnega gretja pravzaprav predstavlja s prilagoditvami same pohodne površine, če imamo sistem talnega gretja že dobro zasnovan in so vsi elementi pripravljeni. 

V najboljšem primeru je možno vse opraviti kar suhomontažno in kakšnih večjih posegov ne bo. Moramo pa pri tem upoštevati različne faktorje, ki v končni fazi odločajo o tem, kako učinkovito bo takšno gretje in kakšni bodo rezultati.

Talno ogrevanje je lahko zelo prepričljivo, ni pa to nujno

V vsakem primeru talno ogrevanje obljublja mnoge dobrodošle lastnosti. Predvsem računamo na to, da bomo deležni učinkovitega in zanesljivega ogrevanja, s katerim v stanovanju uredimo prijeten ambient. 

To je vsekakor možno – v najboljšem primeru je talno ogrevanje bržkone kar najboljša rešitev za ogrevanje sodobnega stanovanja in ima v primerjavi z alternativami očitne prednosti.

Največja prednost je verjetno učinkovitost delovanja. S talnim gretjem lahko vzdržujemo visoko temperaturo in prijeten občutek v prostoru, ne da bi porabljali veliko energije. 

To je možno zato, ker je izkoristek izjemno visok in toplotnih izgub praktično ni. Grelna telesa so premišljeno razporejena preko cele površine, zato se prostor enakomerno ogreva. 

Ni kakšnih točk z zelo visokimi temperaturami, kjer bi energijo izgubljali. Prav tako z enakomernim ogrevanjem dosežemo prijeten občutek v prostoru že pri nižjih temperaturah, zato stanovanja ne bo treba ogrevati do zelo visokih temperatur. 

To v praksi pomeni tudi znaten prihranek, kar je pri ogrevanju vedno nadvse dobrodošlo. V kombinaciji z varčnim virom energije je to najbolj učinkovita rešitev, ki pomeni nizke stroške na dolgi rok.

Kdaj se talno ogrevanje ne obnese dobro?

Slabše se talno ogrevanje obnese v stanovanjih, ki nimajo dobre toplotne izolacije. V takšnem okolju bolje delujejo visokotemperaturni sistemi, ki zmorejo ogrevati prostore do višje temperature ter s tem nadoknadijo učinke toplotnih izgub. 

Prav tako se talno ogrevanje slabše izkaže v stanovanjih, ki nimajo ustreznih pohodnih površin ali pa še pri vgradnji nismo dovolj pazljivi. Potrebujemo učinkovit sistem za namestitev grelnih teles pod ustrezno pohodno površino. 

talno-ogrevanje

Zagotoviti moramo dobro izolativnost pod grelnimi telesi ter odlično toplotno prehodnost pohodne površine. Težko pa določimo najboljšo rešitev za talno gretje. 

Že pri parketih so recimo nekatere vrste povsem primerne za talno gretje, druge pa učinek takšnega gretja močno omejijo. 

Če se odločamo za takšno vrsto ogrevanja, je vsekakor pametno s tem uskladiti tudi izbiro materialov, ki jih uporabljamo za izdelavo talnih oblog. Morda bomo uspeli doseči zelo dobre učinke, a imamo tudi nekaj tveganja, da učinek pravzaprav zmanjšamo.

Ne pozabimo na vodovodne instalacije

Sami po sebi nam grelni elementi talnega gretja ne bodo prav nič koristili, če jih ne moremo povezati z virom energije. 

Običajno na ta način uredimo toplovodni sistem, ki je zelo učinkovit in zmogljiv. Obstajajo tudi električni sistemi, pri katerih vodovodne instalacije seveda niso potrebne, a takšni sistemi niso tako pogosti in ne morejo ponuditi tako prepričljivega učinka kot toplovodno gretje.

Če imamo vodovodne instalacije dobro urejene, z vgradnjo talnega gretja ne bo velikih težav. Potrebujemo dostop do toplovodnega sistema, kar seveda načrtujemo že ob gradnji hiše. 

Takrat lahko zelo enostavno prilagodimo takšne napeljave in zagotovimo možnost vgradnje različnih rešitev za ogrevanje. Drugače je v starejših objektih, kjer morda načrtujemo kakšne adaptacije. V tem primeru napeljave morda niso ustrezne in talnega gretja ne moremo enostavno vgraditi. 

Lahko pa vodovodne instalacije prilagodimo, kar opravijo izkušeni mojstri. Takšne storitve ponuja Sanitar, ki opravlja prav posege na toplovodnih sistemih in polaganje talnega gretja. Pričakujemo lahko, da bo možno rešiti vsako situacijo.

Kakšne prilagoditve zahtevajo vodovodne instalacije?

Včasih imamo precej enostavno nalogo in ne bodo potrebne kakšne velike prilagoditve. Morda bo možno talno gretje na omrežje priklopiti tudi v primeru, da napeljave niso bile zasnovane za ta namen. 

Včasih pa so vseeno potrebne večje prilagoditve. O tem se je treba pravočasno pozanimati, preden se sploh odločimo za talno gretje. Pomembno je, da poznamo svoje možnosti in znamo izbrati najbolj učinkovite rešitve. 

S pomočjo strokovnjaka lahko pripravimo dober načrt in rešimo tudi kakšno bolj neugodno situacijo. Pri adaptacijah stanovanja nam vodovodne instalacije nenazadnje dajejo veliko svobode pri preureditvi, če le imamo pravega mojstra in smo pripravljeni tudi na večji poseg. Tako lahko dobro uredimo napeljave in v stanovanje vgradimo napreden ogrevalni sistem.

Učinkovito ogrevanje zagotavlja tudi servis toplotnih črpalk

Grelna telesa imajo veliko odgovornost pri zagotavljanju učinkovitega ogrevanja, a večino dela vseeno opravi naprava, ki predstavlja vir energije.

 To je lahko toplotna črpalka, ki se bo gotovo izkazala za zelo učinkovito in varčno. Pričakujemo izvrstne izkoristke, a le, če poskrbimo tudi za servis toplotnih črpalk. To je storitev, ki pokriva nujno vzdrževanje in morebitna popravila toplotnih črpalk. 

Oprema te vrste je sicer zelo vzdržljiva in pripravljena na dolgoročno delo, a ne more povsem brez vzdrževanja preživeti več zim zapored. 

Tako se odločimo za servis toplotnih črpalk, ko je treba preveriti delovanje naprave ali pa se srečamo s kakšnimi težavami. 

Na srečo imamo tu na voljo zelo dobre rešitve, ki nas razbremenijo in z opremo pravzaprav ne bomo imeli kakšnih skrbi. Za servis toplotnih črpalk namreč poskrbi kar strokovnjak, ki bo opravil vse potrebno.

Takšno ponudbo brez težav najdemo na spletu, kjer pobrskamo za storitvami profesionalcev. Spletna povezava https://sanitar.si/servis.html vodi do servisnih storitev, na katere se lahko zanesemo. 

S pravilnim vzdrževanjem lahko od toplotne črpalke pričakujemo brezhibno delovanje, ne da bi morali v to vložiti veliko dela, časa ali denarja. Redno vzdrževanje je dokaj poceni, ponuja pa odlične rezultate, sploh pri izkušenih serviserjih, ki hitro in zanesljivo opravijo vse potrebno.

Toplotne črpalke za gretje z najboljšim izkoristkom

Najbolje se servis toplotnih črpalk izkaže v tistih sistemih, kjer uporabljamo učinkovito opremo za ogrevanje. 

To so varčna grelna telesa z visokim izkoristkom. Po navadi lahko največ pričakujemo prav od kombinacije toplotne črpalke in talnega ogrevanja, to je izvrstna rešitev v dobro izoliranih stanovanjih. 

Če potrebujemo dodatno zmogljivost ali pa če imamo že obstoječe napeljave, ki jih ne želimo preveč spreminjati, pa lahko toplotna črpalka oskrbuje tudi druga toplovodna grelna telesa.

Poskrbeti moramo le za to, da se servis toplotnih črpalk redno opravlja in lahko naprava nemoteno deluje, sploh če potrebujemo nekaj več energije.

Toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje

V mnogih stanovanjih še uporabljamo radiatorje, čeprav so ti v primerjavi z raznimi drugimi alternativami precej potratni in ne ponujajo dobrega učinka. 

So pa cenovno ugodni in zelo enostavni za uporabo, predvsem je radiatorsko ogrevanje enostavno urediti v stanovanju, ki ima ustrezno toplovodno napeljavo. 

Takšno ogrevanje je značilno v starejših objektih, tako da se pogosto odločimo za kombinacijo toplotne črpalke in radiatorjev tam, kjer želimo sistem nadgraditi, a hkrati ne želimo menjati celotne opreme.

V kombinaciji s toplotno črpalko je lahko tudi radiatorsko ogrevanje precej učinkovito in presenetljivo varčno. 

toplotna-crpalka

Sprva bomo sicer naleteli na nekoliko višje stroške, saj je to visokotemperaturni sistem, ki zahteva zmogljivejšo toplotno črpalko. A takšne rešitve so na voljo in se lahko opremimo s kakovostno opremo. 

Na dolgi rok bomo tudi pri radiatorskem ogrevanju spoznavali prednosti, ki jih imajo toplotne črpalke. Radiatorji bodo odlično delovali, ogrevanje pa bo varčno in učinkovito.

Na voljo imamo različne radiatorje, tako da toplovodni sistem ni edina možnost. Radiator je ena izmed najbolj preprostih in učinkovitih domislic za sproščanje toplote v prostor, zato ni čudno, da lahko takšna grelna telesa delujejo tudi na druge energente. 

Dokaj priljubljeni so recimo električni radiatorji, ki jih pogosto uporabljamo za začasno ogrevanje ali pa v kopalnicah in drugih prostorih, ki jih ne ogrevamo stalno. Takšne rešitve so lahko zelo posrečene, radiatorsko ogrevanje pa postane precej fleksibilno in primerno za mnoge različne situacije.

V vsakem primeru moramo ogrevalni sistem dobro načrtovati in izbrati opremo, ki se bo najbolje obnesla. Ti elementi morajo biti med seboj dobro usklajeni in pravilno povezani. 

Na dolgi rok pa se pozna tudi to, kako dobro za sistem skrbimo. Pazljivi smo pri uporabi in obremenitvah, predvsem pa zagotovimo redno vzdrževanje.

Pogoji poslovanja
envelope