Kakšne koristi prinaša ergonomski stol?

V zadnjih letih pogosto beremo, kako se velika (tehnološka) podjetja trudijo poskrbeti za večje udobje zaposlenih na delovnem mestu. Pobude največkrat vključujejo sobe za sprostitev, opremljene z ročnim nogometom in igralnimi konzolami, kuhinjo z vedno svežim sadjem in prigrizki, ali pa telovadnico neposredno v prostorih podjetja. Ne zveni slabo, a vrnimo se k osnovam.

V službi preživimo (minimalno) osem ur dnevno in za dobro počutje v prvi vrsti potrebujemo ustrezno osvetljeno pisarno, mizo na pravilni višini in kakovostna monitor ter stol. Kaj pomeni kakovosten stol? Ali se splača investirati v ergonomski stol, je sploh mogoče opaziti razliko?

Ko enkrat preizkusimo kakovosten ergonomski stol, se ne želimo več vrniti na slabšega. Dober stol, namenjen dolgotrajnemu sedenju, bo razbremenil mišice v hrbtenici in vratu. Tako bo vaše telo tudi po večurnem delu za mizo sproščeno, dolgoročno pa se boste izognili kroničnim bolečinam, ki se pojavijo po letih nepravilne drže. Prav tako imamo na voljo tudi t.i. aktivne stole, ki omogočajo aktivno sedenje - takšno kjer telo spodbuja k pravilni drži.

V čem je ergonomski stol drugačen od klasičnih?

Ergonomski pisarniški stoli se od ostalih, tako imenovanih klasičnih, razlikujejo v tem, da so multifunkcijski, obenem pa sedenje na njih omogoča držo, ki zdaleč najbolj pozitivno vpliva na ergonomijo našega celotnega telesa, sedalne mišice in predvsem položaj naše hrbtenice, medtem, ko sedimo.

Glede na to, da se tudi pisarniški stoli, uporabljajo za različne namene (npr. otroški pisarniški stoli, računalniški stoli, stoli, ki delujejo bolj kot fotelj,…), si poglejmo na kaj je najbolj pomembno biti pozoren pred nakupom ustreznega pisalnega stola.

Za dolgoročno zdravje naše hrbtenice je investicija v kakovosten stol najboljši nakup, ki ga lahko opravimo. Gre za odločitev, ki jo vsekakor ne boste obžalovali.  Na kaj moramo torej biti pozorni pri odločanju?

Kakšen je kvaliteten stol?

Dober stol ima učinkovito ledveno podporo. Ledvena podpora pomaga ohranjati naravno krivuljo hrbtenice in tako pripomore k zdravi, pravilni drži med sedenjem. Prav na tem področju večina cenejših stolov najbolj razočara. Dobra ledvena opora mora v spodnjem delu hrbtenice dejansko nuditi občutek olajšanja, naklon oziroma intenzivnost opore pa lahko ustrezno nastavimo glede na naše potrebe in želje.

ergonomski stol

Omogoča nastavitev višine hrbtišča. Hrbtišče stola je pri izbiri izredno pomembno. Mora biti ergonomsko oblikovano in nastavljivo, da se lahko prilagodi našemu telesu. Le ob pravilni nastavitvi se bomo na njem počutili sproščeno in udobno. Stol iTrek omogoča natančno nastavljanje višine, zato lahko vsi, visoki od 160 pa do 185 cm, najdemo pravo nastavitev.

Nastavitev višine naslonjala za glavo. Naslon za glavo je prednost, ki je pri večurnem sedenju neprecenljiva, saj se le tako izognemo bolečinam v vratu. Za najboljši izkoristek naslona za glavo je hkrati pomembno, da je monitor računalnika nastavljen v višini oči in ravno prav oddaljen.

Nastavljivi naslonjali za roke. Ta funkcija je pri stolu pomembna predvsem zato, da se lahko popolnoma približamo pisalni mizi in nas naslonjali pri tem ne ovirata. Le tako lahko izkoristimo vse prednosti dobre opore hrbtenice in ledvenega dela in pri tem dosežemo pravilno držo.

Sinhroni mehanizem omogoča nastavitev naklona stola glede na našo težo. Ta mehanizem odlikuje nekoliko dražje pisarniške stole in omogoča, da se v stolu lahko za krajši čas resnično odpočijemo. A da bi bila ta sprostitev čim bolj udobna, mora biti nagib stola takšen, da bodo naša stopala še vedno poravnana s tlemi. Pri slabših izvedbah ergonomskih stolov namreč lahko naše noge izgubijo stik s tlemi.

Kakšne pa so druge vrste stolov?

Kateri različni stoli obstajajo?

Pisarniški stoli so daleč od standardnih vrtljivih stolov. Zdaj so stoli za držo in izvršni usnjeni stoli za maksimalno udobje, ki so odlična naložba za vas in vaše podjetje.

Pisarniški stoli so na voljo v številnih različnih stilih. Tukaj je nekaj pogostih slogov:

Delovni stol

Delovni stoli so znani tudi kot operaterski ali računalniški stoli in so verjetno prva stvar, ki pride na misel, ko razmišljate o pisarniški stol.

Funkcije standardnega delovnega stola vključujejo vrtljiva kolesa in plinsko dvigalo za prilagoditev višine, da ustreza vašim potrebam. Vendar pa bolj napredni modeli stolov vključujejo funkcije, kot so prilagodljivi nasloni za roke, vzglavniki, nastavljivi hrbet, ledvena podpora in ergonomsko oblikovana sedežna blazinica.

Delovni stoli so primerni tako za dom in za podjetja, ki so na voljo v širokem naboru materialov, od plastičnih stolov z oblazinjeno peno, do tkanin, mrež in usnjenih oblog. Ti stoli so namenjeni operaterjem, ki porabijo veliko časa pred računalnikom. Delovni stoli bodo zagotovili dobro celodnevno udobje za večino uporabnikov, če boste izbrali visoko kakovostne in ergonomske modele.

Direktorski stoli

Direktorski stoli so veliki, bolj elegantni in nudijo več udobja kot večina stolov za naloge zaradi svoje podolgovate oblike in oblazinjenja.

Na splošno direktorski stoli ponujajo prilagodljivost višine, vendar ne prihajajo s popolnoma nastavljivim hrbtom, kar pomeni, da niso primerni za ljudi, ki morajo dolgo časa delati na računalniku.

Dizajnerski stoli

Ti stoli so zasnovani tako, da izgledajo nekoliko drugačni s preprostim, elegantnim slogom, ki je na voljo v različnih barvah in materialih, ki ustrezajo vsakemu okolju.

Ena slaba stran teh pisarniških stolov je, da včasih trpi udobje, ker se pogosto proizvajajo iz trdih materialov, kot so plastika, mreža, krom in usnje, tako da nimajo enake ravni oblazinjenja, podpore ali prilagodljivosti kot drugi pisarniški stoli. Lahko je več poudarka na pozornost, kot na funkcionalnost.

Ti stoli so primerni za krajše delovne seje, vendar na splošno ne bodo zadovoljivi ali dovolj podprti za celodnevno uporabo.

Pogoji poslovanja
envelope