Kakšna naj bo posoda za shranjevanje hrane?

Pri rokovanju z živili moramo biti zelo pozorni, še posebej če se s tem ukvarjamo službeno. Ponekod veljajo strogi predpisi, pa tudi sicer želimo zagotoviti kar se da visoke higienske standarde. Bržkone je pomemben razlog za varno in skrbno rokovanje s hrano seveda tudi to, da jedi ostanejo okusne in lepe na pogled. Vse to so razlogi, zakaj je posoda za shranjevanje hrane oblikovana tako, da ustreza prav pakiranju živil. Včasih lahko sicer uporabimo tudi druge materiale in pripomočke, če so varni za stik s hrano, a običajno je najbolj pametno uporabiti tiste izdelke, ki so prilagojeni prav uporabi z živili.

Takšnih izdelkov na srečo ne manjka. Posegamo po raznovrstnih izdelkih, ki omogočajo varno in enostavno pakiranje hrane. Tako ali tako v kuhinji uporabljamo kar dosti specializiranega materiala, tako da imamo gotovo na zalogi uporabno opremo, s katero si lahko močno pomagamo. V praksi je posoda za shranjevanje hrane le še en element, ki ga redno uporabljamo, tako kot recimo peki papir in podobni pripomočki. Pametno se je torej pravočasno opremiti z vsemi takšnimi izdelki, ki jih najdemo na prodajnih policah trgovin s kuhinjskimi pripomočki. Med posodami je veliko izbire tudi za kakšne posebne namene, recimo za gostince.

Posoda za shranjevanje hrane je lahko posebej prilagojena točno določenemu namenu

Kakšna mora torej biti posoda za shranjevanje hrane? Upoštevati moramo kar nekaj faktorjev, s katerimi bo posoda res primerna glede na namen, za katerega jo nameravamo uporabljati.

Posoda za shranjevanje hrane iz varnih materialov

Kritičnega pomena je predvsem to, da za stik s hrano izbiramo varne materiale. Tu pa moramo dobro premisliti, saj ni vedno točno jasno, kako ustrezni so določeni materiali za stik s hrano. V nekaterih primerih lahko brez skrbi uporabljamo tudi kakšne neobičajne materiale, včasih se osredotočamo na naravne materiale, pogosto prisegamo na plastiko … Univerzalnega odgovora ni, posode za shranjevanje živil so izdelane iz raznovrstnih materialov, ki odgovarjajo na mnoge specifične potrebe.

Ne moremo torej izpostaviti kakšnih specifičnih varnih materialov. Povsem varna je recimo posoda za shranjevanje hrane iz plastike, če gre za plastično maso, ki je odobrena za stik z živili. Plastika je odličen material za izdelavo tovrstne embalaže. Lahko uporabimo recimo tudi stiropor, ki se najbolje obnese pri toplih ali hladnih jedeh, kjer potrebujemo toplotno izolacijo. Nadalje pa imamo na voljo še razne posode iz drugih materialov, tudi iz naravnih materialov, kot je les. 

Izdelke izbiramo glede na to, kakšna živila bomo pakirali in kaj od embalaže pričakujemo. To pomeni, da bomo tem dejavnikom prilagodili tudi izbiro materialov. Poleg tega upoštevajmo še to, da zgolj izbira materialov za embalažo običajno še ni dovolj, da bomo v kuhinji deležni dobre izkušnje.

Posoda za shranjevanje hrane in drugi nujni materiali

V vsaki kuhinji uporabljamo še razno drugo opremo, ki ne sme manjkati. Omenili smo že papir za peko, ki je odličen primer takšne opreme. Ti pripomočki se pogosto dobro kombinirajo z embalažo za pakiranje in shranjevanje živil, včasih gre za vsestranske materiale, ki se lahko uporabljajo za več namenov. Tu gre gotovo izpostaviti alu folijo, pa tudi razne druge kuhinjske folije, ki so zelo vsestransko uporabne. V alu folijo lahko enostavno zavijemo kakšna živila, sestavine in tudi gotove jedi. Pravzaprav lahko včasih kakšno pecivo zavijemo kar v peki papir in že imamo zadostno embalažo za kratkoročno shranjevanje.

Pogosto se posoda za shranjevanje hrane uporablja v kombinaciji z drugimi materiali, recimo vsestranskimi folijami

Poleg tega redno uporabljamo še druge sorodne izdelke, recimo kakšne večje posode, košare, pladnje in podobno. To morda ni posoda za shranjevanje hrane, lahko pa dobro opravlja tudi to funkcijo. Splača se torej premisliti, kako bomo kar najbolje izkoristili materiale, ki jih imamo. Še posebej to velja za delo v domači kuhinji, kjer običajno nimamo širokega nabora specializirane opreme.

Posoda za shranjevanje hrane za gostince

V gostinstvu so potrebe nekoliko drugačne, tako da se poslužujemo tudi drugačne posode za shranjevanje živil. Tu potrebujemo bolj prilagojeno embalaži glede na to, kakšne potrebe imamo. Poleg tega je prilagojena tudi druga oprema, čeprav gre morda za enake materiale, kot smo jih vajeni iz domače kuhinje. Uporabljamo na primer podoben papir za peko, ki pa je običajno vnaprej pripravljen in oblikovan za dimenzije industrijskih pečic. Podobno je prilagojena posoda za shranjevanje hrane.

Potrebe gostincev so sicer precej raznolike. Ponekod je povsem ustrezna že osnovna embalaža, ki jo pogosto uporabljamo. To so recimo plastične posodice za shranjevanje živil. Pogosto pa v gostinskih lokalih uporabljamo stiroporno embalažo, ki dobro zadržuje toploto – to je ključna odlika za tiste, ki nudijo dostavo hrane. Nadalje uporabljamo še druge vsestranske materiale, dokaj priljubljena je alu embalaža, sploh med tistimi, ki nudijo catering. 

Pri večjih dobaviteljih je kar dosti ponudbe, gotovo bo moč najti ustrezne izdelke za praktično vsak gostinski lokal. Prav tako se lahko posoda za shranjevanje hrane izdela po meri, če gre za kakšne posebne potrebe, tako da je možno odgovoriti na prav vsak izziv, če le imamo dobrega dobavitelja in dobro poznamo tudi svoje potrebe pri pakiranju hrane.

Pogoji poslovanja
envelope