Izberite pravi parket za vašo hišo ali stanovanje

Parket je izvrstna izbira za prekrivanje tal v bivalnih prostorih. Z nekaterimi značilnimi odlikami gladko prekosi prav vse druge možnosti, zato se pogosto pojavlja tudi v sodobnih stanovanjih, ki sicer koristijo prednosti mnogih raznovrstnih materialov. A za popolno zadovoljstvo bo treba izbrati dober parket. Možnosti je kar veliko, značilen je seveda oljen parket, ki nam bo zvesto služil zelo dolgo časa, a tu imamo dosti izbire, s katero prilagodimo končni učinek.

Oljen parket prepriča s kakovostjo in videzom

Od parketa pričakujemo marsikaj. Predvsem računamo na to, da bomo tla prekrili s kakovostno in vzdržljivo talno oblogo. Pohodna površina bo redno v uporabi, pri tem bo precej obremenjena in na slabotnih materialih se hitro pokažejo posledice obrabe. Kakovosten oljen parket pa bo z odpornostjo na takšne obremenitve prepričal tudi tiste, ki pričakujejo dolgo življenjsko dobo talnih oblog v stanovanju.

Druga pomembna prednost vsakega parketa je gotovo tudi v tem, da lepo izgleda. Oljen parket prekriva veliko površino in njegova estetska funkcija pride takoj do izraza. S parketom lahko povsem spremenimo podobo celotnega prostora in narekujemo tudi celotno podobo stanovanja, zato se je treba pri izbiri odločati tudi na podlagi vizualnega učinka, ki ga želimo doseči. Dober oljen parket bo prepričal s čudovitim leskom in prijetno površino, ki močno izpostavi vse posebne odlike naravnega lesa. Na izgled sicer vplivajo mnogi faktorji, ki jih imamo bolj ali manj pod nadzorom, izbira parketa pa nam dopušča veliko možnosti, da svoje bivalno okolje uredimo tako, da nam bo kar najbolj všeč.

Upoštevati moramo še druge dejavnike, ki odločajo o našem zadovoljstvu. Navsezadnje oljen parket še zdaleč ni edina opcija, oljenje je v končni fazi poljubno in prepuščeno posamezniku. Manj fleksibilni smo pri izbiri vrste parketa, tu pa se pojavljajo tudi največje razlike. Odločamo se lahko med vrstami, ki imajo izrazito estetsko vrednost, lahko se odločimo za posebej kvalitetne vrste ali pa za tiste, ki nam prinašajo najnižjo ceno.

parket

Pogosto je najboljša izbira lamelni parket

Kar nekaj dela bomo imeli, če želimo podrobneje spoznati vse mogoče parkete, ki jih imajo v ponudbi strokovnjaki. Parketarna Jager izdeluje različne vrste parketov, ki jih je možno močno prilagoditi zahtevam posameznega naročnika in stanovalcev. Med priljubljenimi izbirami strank je tudi lamelni parket, ki izstopa tako po svojem videzu kot tudi z nekaterimi drugimi značilnostmi.

Lamelni parket bomo že na prvi pogled hitro prepoznali. Sestavljen je namreč iz manjših lamel, ki naredijo prav poseben vizualni učinek. Manjše lamele so običajno razporejene v vzorec kvadratov v izmenjujočih legah, tako da nastane karirast vzorec. S tem dosežemo zanimiv izgled, pa tudi višjo kakovost oziroma vzdržljivost parketa – manjše lamele so bolj odporne kot večji kosi lesa, lahko jih bolj obremenimo, načeloma zdržijo dlje časa. Še ena prednost pa je ta, da lahko lamele enostavno zamenjamo, ne da bi morali povsem renovirati celoten parket. Za tiste, ki želijo imeti zanesljiv in dolgoživ parket, je lamelni parket ena izmed najbolj atraktivnih opcij.

Tudi lamelni parket seveda lahko na različne načine izdelamo in obdelamo, lahko ga dopolnimo še z dodatno zaščito. Pogosto se tak parket olji, lahko pa se poigramo še s kombinacijo različnih materialov in izvedb. Tako res dobimo širok nabor različnih možnosti, s katerimi se parketarski mojstri približajo željam in potrebam bolj ali manj zahtevnih strank. Zelo posrečeni so lahko tudi različni vzorci, ki jih sestavimo iz malih lamel, zato je lamelni parket priljubljen tudi tam, kjer želimo prostore lepo okrasiti. Najpogosteje pa se lamelni parket uporablja v bolj obremenjenih prostorih, kjer so površine stalno na udaru večjih obremenitev. 

Ne glede na to, za kakšno vrsto parketa se odločimo, bomo morali pri izbiri upoštevati še kar nekaj pomembnih faktorjev. Opravka imamo tudi z različnimi načini izdelave in vgradnje, kar pomeni tudi razlike v ceni in zahtevnosti montaže. 

Klasični parket v sodobnih bivalnih prostorih

Tradicionalne lesene talne obloge so zelo priljubljene tudi v sodobnih bivališčih. Tam se odločamo predvsem za klasični parket, ki ni edina opcija, a vedno predstavlja mamljivo izbiro. Je pa treba tu običajno pretehtati celo vrsto različnih prioritet, ki jih lahko imamo pri izbiri parketa. Tako bo vsak kupec našel pravo rešitev zase, s svojim parketom pa bo nato tudi povsem zadovoljen.

Lahko se izkaže, da je prava izbira klasični parket. Ker je parket tradicionalna talna obloga v bivalnih prostorih, imamo tu na voljo kar dosti različnih izvedb in tehnik izdelave. Klasični parket se izdeluje tako, da se na lokaciji uporabijo leseni elementi, s katerimi sestavimo parket in ga neposredno namestimo na pripravljeno površino. To pomeni, da bo s klasično vgradnjo nekaj več dela, montaža bo morda nekoliko bolj zamudna, je pa tak parket pogosto cenejši. Poleg tega imamo popoln nadzor nad izdelavo in vgradnjo parketa, sprejmemo lahko nekatere prilagoditve in na koncu dobimo točno tak parket, kot ga želimo.

Dodaten plus je še ta, da lahko tak parket enostavno vzdržujemo, zato pričakujemo zelo dolgo življenjsko dobo. Dober parket lahko zdrži več generacij, če zanj seveda dobro skrbimo. Upoštevamo, da gre za pohodno površino, ki bo vedno na udaru obremenitev, a ravno zato izbiramo kakovostne vrste lesa in za parket dobro skrbimo. Najprej se moramo pozanimati o tem, kako poteka vzdrževanje klasičnega parketa, na kakšnih 15 let pa je priporočljiva tudi večja obnova parketa. 

Specifike so sicer močno odvisne od vrste parketa in od same izvedbe. Kakovosten klasični parket lahko izdelamo iz razlinih vrst lesa, kar že ima velik vpliv na življenjsko dobo in dejanski učinek talnih oblog. V poštev pa pridejo še drugi faktorji, recimo kakovost izdelave in polaganja, zato je treba poleg dobrega lesa izbrati tudi dobrega izvajalca.

Pogosto izbiramo za parket hrast

Katero vrsto lesa izbrati za izdelavo parketa? Pogosto sestavlja parket hrast, ki je zelo cenjena vrsta lesa v gradbeništvu nasploh, predvsem pa prav za izdelavo vidnih elementov. Hitro ugotovimo, da ima za parket hrast idealne lastnosti. To je naravno trd in odporen les, ki dobro prenaša obremenitve pri uporabi pohodnih površin. Seveda je možno material še dodatno zaščititi in parket naoljiti, da dosežemo še boljši učinek. Z vidika kakovosti in obstojnosti je hrast vsekakor med najbolj prepričljivimi izbirami – sploh če upoštevamo še to, da gre za domačo lesno vrsto, ki je lahko dostopna in tudi dokaj poceni.

Drugo prednost ima za parket hrast s čudovitim videzom. Prav hrast se je tradicionalno uporabljal za izdelavo talnih oblog in drugih vidnih lesenih elementov v bivalnih prostorih, tudi masivno pohištvo je pogosto iz tega lesa. V istem stilu navduši masivni kmečki pod iz hrasta (https://parketarna-jager.si/sl/masivni-kmecki-pod), ki je najboljša izbira za rustikalni slog. Hrast v takšnih okoljih ustvari domač in topel ambient, kar je kot nalašč tudi za sodobna stanovanja. S premišljeno izbiro v vsakem okolju dosežemo odličen učinek, zato je za parket hrast vedno dobro priporočilo. Prepriča namreč s širokim naborom različnih prednosti, s tem da skorajda nima omembe vrednih pomanjkljivosti.

Je pa treba priznati, da za parket hrast ni edina možna izbira. Lesene talne obloge se izdelujejo še iz raznih drugih materialov, ki so včasih bolj primerni. Izbiramo recimo lesne vrste, ki imajo boljše lastnosti toplotne prevodnosti, če želimo pod parket namestiti talno gretje, ali pa posegamo po cenejših vrstah za prekrivanje površin, ki ne bodo zelo obremenjene. Hrastov parket vsekakor pokrije širok spekter potreb in želja, a včasih so zelo mikavne tudi druge lesne vrste, tako da moramo odločitev skleniti na podlagi temeljitega premisleka.

Pogoji poslovanja
envelope