Iščete nov dom? Za pomoč prosite strokovnjake

Pri iskanju novega doma se takoj srečamo s številnimi izzivi. V vsakem primeru gre za pomembno odločitev, ki ima zelo daljnosežne posledice. Poleg tega pogosto govorimo tudi o večjih finančnih vložkih, tako pri nakupu kot pri najemu nepremičnine. Predvsem ima za nepremičnine Ljubljana visoke cene, a tudi drugod bo treba pripraviti kar nekaj denarja. Jasno je torej, da imamo opravka z mnogimi pomembnimi premisleki in številnimi podrobnostmi, ki odločajo o celotni izkušnji pri tovrstnih transakcijah. Da se ne bi opekli, je pametno sodelovati s strokovnjaki – še sreča, da nam za nepremičnine Ljubljana ponuja uveljavljene nepremičninske agencije, pri katerih dobimo dobrodošlo pomoč.

Seveda ni vedno nujno, da bomo potrebovali pomoč nepremičninske agencije. Postopek za najem stanovanja je recimo lahko precej enostaven, če imamo najemodajalca, ki ima na tem področju vsaj nekaj izkušenj. Z vidika najemnika je tu postopek lahko povsem preprost, treba je le podpisati najemno pogodbo in bivališče prijaviti na upravni enoti. Gotovo pa nam bo pomoč nepremičninske agencije močno koristila, če se lotevamo kakšnih večjih investicij ali pa smo pri iskanju novega doma bolj zahtevni. Ker nam za nepremičnine Ljubljana širok nabor možnosti, veliko izbire pa je tudi v drugih kotičkih države, se bo že odločiti morda težko. Postaviti moramo ustrezne kriterije in pobrskati po ponudbi, včasih pa bo treba opraviti še nekaj dodatnega dela, da lahko pridemo do sanjskega domovanja.

Za nepremičnine Ljubljana ponuja veliko izbire, od nizkocenovnih stanovanj do večjih hiš in mnogih novogradenj. Tu imamo dosti izbire, kar pomeni, da lahko vsak najde svoj novi dom, a po drugi strani bo nekaj več dela z iskanjem in izbiro. Računamo lahko na to, da se bo treba delu kar posvetiti, če želimo res najti pravo ponudbo. Še posebej to velja v primeru, da nas za nepremičnine Ljubljana privabi s kakšnimi bolj uglajenimi in večjimi hišami ter drugimi dražjimi nepremičninami, pri katerih moramo paziti na mnoge detajle.

nepremičnine

Prodaja hiš lahko postavi več ovir

Z vidika kupca ne bo nujno velike razlike med nakupom stanovanja ali nakupom hiše. Pravzaprav je lahko celo tako, da je prodaja hiš enostavnejša, saj gre za samostojno nepremičnino na svoji parceli, medtem ko imamo pri stanovanjih opravka z večstanovanjskimi stavbami in parcelo, ki ni v lasti prodajalca. Tako se lahko spretno izognemo nekaterim komplikacijam, če se odločimo za hišo.

Seveda pa ima prodaja hiš praviloma višje cene, saj je bivališče večje in bolje opremljeno. Točne številke so povsem odvisne od mnogih podrobnosti, pokrivajo širok cenovni spekter. Vsekakor tudi prodaja hiš ponuja nekatere ugodne opcije, ki jih je pametno izkoristiti, če želimo kaj privarčevati. A po drugi strani se običajno izkaže, da pri hiši iščemo predvsem udobje, kakovost in dolgoročno vzdržljivost, cenimo dobro opremo in posrečeno lokacijo, vse to pa so faktorji, ki lahko vodijo do višje cene. Pripraviti se je treba torej na večjo finančno investicijo, pri tem pa pridejo v poštev različne možnosti financiranja. Tudi to lahko v veliki meri prepustimo strokovnjakom, nepremičninska agencija Mesto nepremičnin pomaga tudi pri iskanju pravih rešitev za financiranje nakupa.

Na drugi strani se prodaja hiš seveda dotika prodajalca oziroma lastnika hiše, ki mora prav tako opraviti nekaj obveznosti, preden lahko nepremičnino postavi na trg. Morda pa bo kar dosti dela tudi z iskanjem pravega kupca, kar je z vidika prodajalca še težja naloga kot z vidika kupca, ki lahko svobodno brska po razpoložljivi ponudbi. Kaj lahko se izkaže, da bo pravega kupca težko najti, tudi če prodaja hiš cveti – še vedno se moramo prepričati, da poslujemo z zanesljivimi osebami, ki ne prinašajo dodatnega tveganja pri prodaji hiše. Če se svojemu delu dobro posvetimo, lahko pričakujemo končno zadovoljstvo na obeh straneh.

Kdaj bo prodaja stanovanja enostavnejša?

Če se lotevamo prodaje stanovanja, imamo pred seboj pravzaprav podobne naloge, s tem da bo več dela pri usklajevanju različnih vpletenih oseb. Nimamo namreč le lastnika oziroma prodajalca, ki prodaja svojo nepremičnino in parcelo, temveč gre za objekt, ki ni v lasti prodajalca stanovanjske enote, prav tako ni v njegovi lasti parcela, na kateri objekt stoji. A na srečo je lahko tudi prodaja stanovanja lahko precej enostavna, saj so ti postopki dobro prilagojeni praksi. 

Ponudba stanovanj za prodajo in nakup

Najprej bo treba stanovanje seveda najti, oziroma bodo morali prodajalci najti pravega kupca. Običajno se za to poslužujemo posrednikov, ki so lahko aktivni in nam močno pomagajo. Prodaja stanovanj v Ljubljani pogosto poteka preko nepremičninskih agencij, na https://www.mestonepremicnin.si/prodaja-stanovanj-ljubljana je ponudba uglednega posrednika, ki lahko pomaga najti pravo ponudbo. Prav tako pa lahko kar sami pobrskamo po ponudbi na trgu, kar nam omogočajo predvsem spletni oglasniki in druge bližnjice do predstavljene ponudbe. Brez težav najdemo celo vrsto različnih možnosti, a še vedno ni nujno, da bo nakup stanovanja enostaven.

Načeloma ima prodaja stanovanja nižjo ceno kot prodaja hiš, še vedno pa gre za visoko investicijo, pri kateri je pametno pravočasno zagotoviti zadostno financiranje. Odgovornost je v tem primeru na obeh straneh, tudi prodajalec mora zagotoviti, da posluje z zanesljivim kupcem, ki bo kupnino lahko poravnal. Nepremičninska agencija lahko odlično opravi vlogo posrednika tudi v tem primeru in pomaga pri usklajevanju med obema strankama.

Visokim stroškom in nekaterim komplikacijam se seveda lahko elegantno izognemo tako, da stanovanje zgolj najamemo. Medtem ko ima prodaja stanovanja zelo visoko ceno, so ponudbe za najem bistveno ugodnejše, če iščemo bivališče za krajši čas uporabe. Tudi ponudbe za najem sicer lahko vključujejo več let uporabe, tako da je vsekakor možno najti prave rešitve ne glede na to, kaj pravzaprav iščemo.

Pogoji poslovanja
envelope