Invisalign, zobni aparati in implantati

Zobozdravnika obiščemo, ko želimo nasloviti kakšne težave, ki jih imamo z zobmi. Pogosto se na osebnega zobozdravnika obrnemo za kakšne enostavnejše posege, tudi za redne preglede in nekatere storitve, s katerimi lahko vzdržujemo higieno ustne votline in dobro zdravje zob. Če pa se zanimamo za kakšne zahtevnejše posege, pogosto pobrskamo tudi po preostali ponudbi in se morda odločimo za druge ponudnike. Značilne so samoplačniške storitve, predvsem na področju estetskega zobozdravstva in zobne protetike, posebne pozornosti pa si zaslužijo tudi zobni aparati. Med temi izstopa Invisalign, to je nevidni aparat, ki v zadnjem času predstavlja priljubljeno izbiro predvsem med odraslimi.

Zobni aparati ponujajo kar nekaj izbire, sploh če smo nekoliko bolj zahtevni in želimo res dobiti najboljšo opcijo glede na svoje potrebe. Tako bomo izbrali aparat, ki nam najbolj odgovarja. Nekoliko drugače je sicer pri otrocih in mladostnikih, ki jim tudi ortodontske storitve krije zdravstveno zavarovanje, poleg tega je možno v tem času veliko bolj uspešno vplivati na položaj zob in lahko uporabimo več različnih rešitev. Invisalign je na voljo za določene primere, ni univerzalna rešitev, lahko pa pri ortodontih pričakujemo, da bomo dobili pravo rešitev za vsak primer.

Poleg tega je treba med naprednimi izdelki, ki jih uporabljajo zobozdravniki pri zahtevnih posegih, gotovo omeniti tudi zobne vsadke oziroma implantate. Tudi ti se pogosto uporabljajo na področju zobne protetike in estetskega zobozdravstva. Zdravljenje z vsadki je zelo elegantno in učinkovito, spet pa to ni edina možnost. Pri izbiri teh rešitev moramo biti torej pozorni na to, kaj vse je v ponudbi in kaj bo najboljša izbira.

Komu je namenjen Invisalign?

Tisti, ki se zanimajo za zobni aparat, bodo gotovo z zanimanjem poizvedeli kaj več o opcijah, ki so na tem področju na razpolago. Vsak ortodont ima sicer svojo ponudbo in ni nujno, da bomo povsod našli enake rešitve. Ravno za Invisalign velja, da se ga splača iskati pri uveljavljenih ponudnikih, saj nima vsak ortodont tako široke izbire.

Med glavnimi prednostmi, ki jih ima Invisalign, gotovo najbolj izstopa diskretna zasnova

To pomeni, da je nevidni zobni aparat Invisalign namenjen predvsem tistim, ki so pripravljeni vložiti nekaj več časa in truda, pa tudi denarja v to, da dosežejo kar najboljši učinek pri skrbi za svoje zobe. To je namreč napredna rešitev, ki ponuja najboljšo izkušnjo pri uporabi, predvsem pa dober končni učinek, če želimo lepo oblikovati položaj svojega zobovja. Najbolje se tak aparat obnese pri tistih, ki potrebujejo kakšne manjše popravke. Pri odraslih se srečujemo prav s takšno situacijo, saj se večje težave s položajem zob rešujejo že v mladostniškem obdobju.

Gotovo so glavna ciljna skupina za Invisalign tisti, ki želijo diskretno in zahtevnih posegov urediti položaj zobovja in polepšati svoj nasmeh. Glavna prednost je ta, da je aparat neopazen, poleg tega ni moteč in omogoča zelo elegantno izvedbo celotnega postopka.

Invisalign v primerjavi z drugimi aparati

Na voljo imamo seveda tudi mnoge druge ortodontske rešitve. Aparati se oblikujejo tako, da omogočijo izvedbo načrtovanega zdravljenja oziroma premeščanja zob. Pogosto se za najboljšo rešitev izkaže kakšna druga vrsta aparata, ne Invisalign. To je recimo fiksni zobni aparat z zvezdicami, kar je pogosto najboljša rešitev za večje prilagoditve položaja zob v ustni votlini. Imamo tudi več vrst snemnih aparatov, za kakšne manjše popravke pa tudi druge rešitve, ki se jih splača poznati.

Veliko je torej odvisno od tega, kakšno je stanje zobovja in kak učinek želimo doseči. Tu bo v veliko pomoč strokovni nasvet ortodonta. Upoštevamo pa še nekatere druge kriterije, recimo ceno – Invisalign bo verjetno dražji od alternativ.

Invisalign in zdravljenje z implantati

Poleg zobnih aparatov lahko za urejanje svojega zobovja uporabimo tudi druge napredne izdelke, pogosto je to zobni implantat. Na ta način sicer ne popravljamo postavitve zob, temveč nadomestimo manjkajoče zobe. Niti nevidni zobni aparat ne more zakrpati luknje, ki jo za seboj pusti manjkajoč zob, zato je treba iskati druge rešitve, to je lahko implantat.

Preventiva včasih ni dovolj, potrebovali bomo Invisalign ali pa celo zobni implantat

Pri manjkajočih zobeh opazna luknja ni edini problem. To bi Invisalign morda še lahko popravil, saj je možno sosednje zobe nekoliko premestiti in primanjkljaj ne bi bil tako opazen. Večji problem je v tem, da je z manjkajočimi zobmi ovirana funkcionalnost zobovja. To se kaže pri vseh funkcijah, ki jih izvajamo z zobmi, tudi pri govoru in seveda pri žvečenju. Omeniti pa je treba še to, da vsak zob prenaša sile pri žvečenju na skelet pod zobovjem, izpadli zob spremeni vpliv teh obremenitev in lahko povzroči odmiranje kosti ter preobremenitev drugih zob. Ravno zato je implantat izvrstna rešitev, saj kar namesto izpadlega zoba namestimo protetični nadomestek, ki se lahko prav tako dobro obnese. Zobni implantat je vsestranska rešitev, ki ima tako estetski kot funkcionalni učinek, v končni fazi nudi zelo dober rezultat in dolgotrajno zadovoljstvo. 

Za brezhibne zobe se torej splača izkoristiti vse rešitve, ki jih imamo na voljo. Invisalign nam pomaga pri oblikovanju položaja zob, druge opcije pa najdemo tudi pri zdravljenjih in drugih posegih, ki jih nudijo dobri zobozdravniki.

Pogoji poslovanja
envelope