Ali se splača kupovati rabljena vozila?

Nakup novega avtomobila je vedno pomembna odločitev, ki je ne moremo sprejeti zlahka. Odločamo se med neštetimi možnostmi, vsaka izbira pa lahko močno vpliva na naše končno zadovoljstvo. To pomeni, da se bomo morali pozorno posvetiti vsem opcijam, ki jih imamo na voljo, sploh če se med temi pojavljajo velike razlike. Med najbolj pomembnimi faktorji, ki vplivajo na to, kako zadovoljni bomo pri nakupu in uporabi vozila, je gotovo tudi to, kakšno vozilo kupimo in koliko je staro. S tega vidika se nam ponujajo nova in rabljena vozila, oboje je lahko dobra izbira.

Idealno bi bilo kupiti novo vozilo, ki je nerabljeno in brezhibno. A to pomeni, da bo treba odšteti tudi veliko denarja, poleg tega smo omejeni na ponudbo, ki jo najdemo pri posameznih trgovcih. Drugače je na trgu rabljenih vozil, ki pogosto ponuja bistveno več izbire, predvsem pa bistveno nižje cene. A to nista edini prednosti, ki jih imajo rabljena vozila. Če znamo najti pravo ponudbo, lahko brez težav upravičimo nakup rabljenega avta, z njim pa bomo gotovo tudi zelo zadovoljni pri dolgoročni uporabi.

Verjetno se zdi, da prodaja rabljenih vozil poteka predvsem med posameznimi lastniki oziroma vozniki. Torej najdemo nekoga, ki ima doma avto, ki ga želi prodati. To je lahko dobra opcija, sploh če kakšnega takšnega lastnika že poznamo. V praksi pa je pogosto bolje, da se obrnemo na večje trgovce, ki imajo takšno ponudbo.

Rabljena vozila pri zanesljivih trgovcih

Takšni trgovci imajo boljšo ponudbo, predvsem pa se na ta način izognemo nekaterim zapletom, ki jih prinaša poslovanje s posamezniki. Če se zanimamo za rabljena vozila, bo najboljši naslov verjetno prav razstavni salon kakšnega večjega posrednika, ki se ukvarja z rabljenimi avtomobili. Pogosto dobimo na istem mestu tudi ponudbo novih avtov ali kakšne druge opcije, ki se jih splača raziskati.

Predvsem pa lahko računamo na boljšo ponudbo in zanesljivega prodajalca. To so namreč podjetja, ki že dolgo časa poslujejo na trgu rabljenih vozil, imajo dobro ponudbo in kvalitetna vozila. Odpravljajo tveganja, ki se pojavljajo pri trgovanju s posamezniki, pravzaprav lahko precej poenostavijo vse postopke, ki jih vključuje nakup rabljenega vozila. Ravno tu je ključna prednost takšnih trgovcev – prodaja rabljenih vozil je poenostavljena, hitro lahko najdemo dobro vozilo in ga kupimo brez kakšnih velikih težav.

Pri zanesljivem trgovcu so rabljena vozila odlično ohranjena

Prednosti je seveda še več. Ugledni trgovci lahko ponudijo financiranje in nakup na obroke, imajo tudi garancijo in omogočajo vračilo avta. Predvsem je pomembno to, da so vsi njihovi avtomobili dobro pregledani in pripravljeni na prodajo, imajo znano servisno zgodovino in realne podatke. Vedno lahko računamo na to, da bomo pri teh trgovcih dobili zelo prepričljivo ponudbo.

Kako trgovci dobijo dobra rabljena vozila?

Običajno so trgovci tisti, ki opravljajo odkup vozil. To je način, kako pridejo do kvalitetnih rabljenih vozil – ukvarjajo se z odkupom pri lastnikih, ki svojega vozila ne potrebujejo več. Z nakupom preko takšnega trgovca torej preskočimo korak iskanja posameznikov, ki prodajajo avtomobile. Poleg tega trgovec ob odkupu vozilo temeljito pregleda, običajno tudi servisira in pripravi na prodajo. Ravno to je namreč glavni način zaslužka za takšne posrednike.

Odkup starih vozil je možno opraviti za zelo ugodno ceno. Trgovci najdejo lastnike in jim pripravijo ustrezno ponudbo. Vozilo odkupijo po nizki ceni, nato ga pregledajo, servisirajo in uredijo, očistijo in pripravijo na prodajo. Tako pripravljeno vozilo je možno prodati po višji ceni, seveda lahko trgovec ponudi rabljena vozila tudi pod boljšimi pogoji. Vse to so razlogi, zakaj dobimo pri posrednikih kvalitetna vozila po ugodni ceni.

Odkup ni edini način, kako trgovci dobijo dobra vozila. Včasih lahko pri trgovcih najdemo še drugo ponudbo, recimo ponudbo testnih vozil, razstavnih modelov in podobnih avtomobilov, ki se ne morejo prodajati kot novi. Tudi to so lahko dobre možnosti, cena bo namreč nižja, čeprav ne gre za dejansko rabljena vozila.

Rabljena vozila niso nujno stara in zdelana

Rabljena vozila omogočajo enostaven nakup

Ključna prednost nakupa novega vozila je pogosto to, da lahko zelo enostavno izvedemo vse postopke, ki so s tem povezani. Pri rabljenih vozilih ni nujno, da bo trgovanje tako enostavno.

Že odkup vozil je lahko poseben projekt, a to opravljajo večinoma večji trgovci. Ravno zato, ker se nam ni treba ukvarjati s posameznimi lastniki avtomobilov, lahko pričakujemo veliko bolj enostaven postopek. Odkup starih vozil prepustimo trgovcu, sami se osredotočimo le na njihovo ponudbo. Tako je nakup dosti bolj enostaven – ne trgujemo s posamezniki, temveč s trgovcem, ki se na svoje delo dobro spozna in ima zato tudi dobro utečene procese prodaje avtomobilov.

Uveljavljen trgovec nam lahko močno olajša nakup vozila. Že pri samem nakupu pomaga z možnostmi financiranja in plačila na obroke, lahko ponudi tudi druge ugodnosti, recimo menjavo za staro vozilo. Dobrodošla pa je tudi podpora po nakupu, saj trgovec lahko pomaga pri registraciji vozila, nudi tudi garancijo in možnost vračila, pogosto pa tudi servisne storitve in drugo dodatno ponudbo. Tako so lahko rabljena vozila zelo dobra izbira za nakup, saj bomo z avtom tudi na dolgi rok zelo zadovoljni.

Pogoji poslovanja
envelope